Brazilsko sodišče potrdilo obsodbo zaradi korupcije nekdanjega brazilskega predsednika Lule

0

Brazilsko prizivno sodišče je danes potrdilo obsodbo zaradi korupcije nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Ignacia Lule da Silve, kazen pa so z devetih let in pol zapora zvišali na dvanajst let in en mesec. Lula tako verjetno ne bo mogel kandidirati na oktobrskih predsedniških volitvah, piše britanski BBC.

Na prvi stopnji so Lulo julija lani obsodili na devet let in pol zapora, trije sodniki prizivnega sodišča pa so mu v današnji soglasni odločitvi kazen zvišali za tretjino na dvanajst let in en mesec.

Lula je sicer pred razglasitvijo odločitve sodišča dejal, da se bo do smrti še naprej boril “za dostojanstvo Brazilcev”. Nekdanji predsednik se bo verjetno pritožil, do takrat pa bo predvidoma ostal na prostosti.

Obtožbe zaradi korupcije so bile povezane z gradbenim podjetjem OAS, ki je za nekdanjega predsednika temeljito prenovilo stanovanje v kraju Guaruja. V zameno pa je Lula podjetju priskrbel naročila pri Petrobasu.

Lula je zanikal obtožbe, da je lastnik stanovanja, in je trdil, da je proces politično motiviran.

Lula je le eden iz vrste vplivnih brazilskih politikov, ki so osumljeni organizacije poneverb v Petrobrasu. Osumljenci sicer prihajajo tako iz Luline leve Delavske stranke kot tudi desnosredinske Stranke demokratičnega gibanja novega predsednika države Michela Temerja ter konservativne Napredne stranke.

Tožilci so trdili, da je 70-letni Lula tisti, ki je načrtoval veliko korupcijsko shemo, v kateri je mreža menedžerjev, politikov in velikih pogodbenih izvajalcev izropala državno podjetje. Denar se je stekal v strankarske blagajne in na zasebne račune prek mreže podkupnin in napihnjenih pogodb.

Preiskava sheme, imenovana Operacija avtopralnica, je že pretresla brazilsko elito s preiskavami in obtožnicami proti številnim njenim najvidnejšim predstavnikom.

Lula je bil brazilski predsednik med letoma 2003 in 2010. Položaj je zapustil na vrhuncu priljubljenosti in s priznanjem mednarodne skupnosti zaradi uspešnega boja proti revščini v državi. Po anketah sedaj uživa podporo 36 odstotkov volivcev, dvakrat večjo kot drugi najbolj priljubljeni kandidat, desničar Jair Bolsonaro.

Po državi so danes potekale demonstracije proti in v podporo Luli. Več deset tisoč njegovih podpornikov se je zbralo v kraju Porto Alegre, v Sao Paulu pa so se zbrali tako njegovi nasprotniki kot podporniki, še poroča dpa. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen