V Veliki Britaniji preprečili atentat na premierko Mayevo

0

Britanske obveščevalne službe so letos preprečile devet terorističnih napadov, tudi atentat na premierko Thereso May, je ponoči poročala britanska televizija Sky News, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Napadalci so po navedbah televizije nameravali najprej z razstrelivom napasti rezidenco premierke na Downing Streetu, zatem pa izvesti še atentat na Mayevo.

Britanski mediji poročajo, da so v zvezi s tem že prijeli dva moška, ki naj bi ju danes privedli pred preiskovalnega sodnika. Britanske oblasti še niso komentirale poročanja medijev.

Po navedbah britanskega BBC je 20-letni Naa’imur Zakariyah Rahman iz severnega Londona obtožen, da je nameraval z bombo razstreliti zavarovani vhod pred Downing Streetom 10, nato pa z nožem napasti premierko. Terorističnega dejanja je obtožen tudi Mohammed Aqib Imran, 21-letnik iz Birminghama. Oba so 28. novembra prijeli pripadniki britanskih protiteroističnih enot.

Nekaj ur pred poročanjem medijev o načrtovanem atentatu na Mayevo je vodja britanske obveščevalne službe MI5 Andrew Parker sporočil, da so v minulih 12 mesecih v državi preprečili skupno devet terorističnih napadov. Podrobnosti ni navedel.

V govoru pred nekaj tedni je Parker poudaril, da je grožnja islamskih teroristov v Veliki Britaniji večja kot kadarkoli doslej.

Velika Britanija je bila sicer letos že petkrat tarča terorističnih napadov. V napadih v Manchestru in Londonu je umrlo skupno 36 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen