V Luksorju odkrili še dve starodavni grobnici z mumijami in ostalimi artefakti

0

Egipčanski arheologi so odkrili grobnici dveh pomembnih osebnosti staroegipčanske 18. dinastije, kar je najnovejša v nizu najdb v državi. Grobnici vsebujeta mumiji, pogrebne pečate, kipe, glinene posode in napise, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je danes povedal egipčanski minister za antikvitete Haled al Enani, so grobnici našli na arheološkem najdišču v zahodnem delu Luksorja, mesta, ki je znano po bogati starodavni dediščini. “V Egiptu bo še več arheoloških odkritij v prihodnjem obdobju,” je napovedal minister.

V zadnjih mesecih so v državi našli vrsto starodavnih odkritij. Aprila so v 3500 let stari grobnici v Luksorju našli osem mumij, mesec pred tem so v Kairu odkrili velik kolos, za katerega verjamejo, da priča o 26. dinastiji kralja Psamtika.

Medijske objave številnih odkritij so po ocenah dpa namenjene tudi oživitvi oslabljenega turizma v Egiptu, sicer glavnega vira dohodka v državi. Panogo so močno prizadeli nemiri, ki so sledili po vstaji leta 2011 proti dolgoletnemu egiptovskemu diktatorju Hosniju Mubaraku. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen