V 49. letu starosti zaradi srčne kapi umrl znani slovenski igralec Jernej Šugman

V 49. letu starosti je umrl eden najplodnejših slovenskih igralcev Jernej Šugman, je poročala Televizija Slovenija. Bil je član ansambla ljubljanske Drame, uveljavil pa se je tudi kot igralec v televizijskih serijah in filmih.

Leta 1968 rojeni Jernej Šugman, ki bi 50. rojstni dan praznoval 23. decembra, je umrl zaradi srčne kapi, so potrdili v Drami.

Šugman je za svoje delo v gledališču prejel vrsto nagrad. Lani je denimo prejel Borštnikovo nagrado za igro, in sicer za vlogo Ata Ubuja v uprizoritvi Kralj Ubu v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje, splošni javnosti pa je posebej znan po vlogah v humorističnih televizijskih nanizankah Teater Paradižnik, Naša mala klinika in Vrtičkarji.

[su_box title=”Na družbenih omrežjih številni izrazi žalosti ob Šugmanovi smrti“]

Na nenadno smrt igralca Jerneja Šugmana se odzivi vrstijo tudi na spletnih družbenih omrežjih. Mnogi se spominjajo njegovih odlično odigranih vlog in njega, odličnega igralca in dobrega človeka.

Ljudje se na družbenem omrežju Twitter Šugmanu zahvaljujejo za njegove predstave, spominjajo se njegovih resnih in smešnih vlog, od gledališkega Hamleta do televizijskega vratarja Vesota.

Filmska režiserka Urša Menart je zapisala, da je bil Šugman zanjo “vedno ultimativni dokaz, da so najboljši igralci ponavadi tudi najbolj ‘kul’ ljudje in obratno”.

Bosanski filmski režiser Dino Mustafić je zapisal, da je odšel eden najboljših igralcev in “moj dragi prijatelj”. “Vsaka njegova vloga je bila radost za publiko,” je dodal.

Šugman je kot navdušenec nad košarko pustil pečat tudi v športu. Košarkarska zveza Slovenije je tako tvitnila, da nas je zapustil “izjemen človek in odličen igralec. Jernej Šugman, velik ljubitelj košarke in podpornik @Euro2013, počivaj v miru”.

Slovenski košarkarski Goran Dragić pa je ob izrazu žalosti dodal še zahvalo: “Hvala za vse lepe trenutke , ki si jih pričaral!!”

Veliko ljudi se je od Šugmana poslovilo tudi na Facebooku, kjer so oblikovali poseben profil z naslovom Jernej Šugman počivaj v miru.

Z izrazi obžalovanja in sožalji so se odzvali tudi v političnih vrstah. Predsednik vlade Miro Cerar je zapisal, da ga je vest o smrti “enega najmarkantnejših in najbolj priljubljenih slovenskih igralcev” pretresla.

Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je medtem za spletno izdajo Dela dejal: “Odšel je eden največjih igralcev, kar jih je kdaj bilo na Slovenskem. Ta hip ne morem reči, kaj to pomeni za vse nas, za naše gledališče. Vem samo, da smo izgubili svojo lokomotivo.”[/su_box]

Jernej Šugman se je rodil 23. decembra 1968 v Ljubljani. Od 1988 do 1992 je študiral dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in študij zaključil z vlogo Astrova v Čehovem Stričku Vanji v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Leta 1992 se je zaposlil v ljubljanski Drami, piše na spletnem portalu Sigledal.

Nato se je zelo hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. V naslednjih štirih letih je poosebil vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Med naslovne vloge, ki jih je oblikoval, sodi že legendarni Baal v režiji Eduarda Milerja, za katerega je prejel med drugim Borštnikovo nagrado za igro.

Zrele, ponotranjene, s kipečo, a neizbruhnjeno energijo je oblikoval like v Korunovih režijah: Maksa v Kralju na Betajnovi ali Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu ali Dimitrija v Bratih Karamazovih, Falaca v Strniševih Ljudožercih in Kralja Leara, še navaja portal. (sta/ured)

Komentarji so onemogočeni, dovoljeni pa trackbacks in pingbacks are open.