Tillerson za pogovore s Severno Korejo brez predpogojev, a šele po določenem “obdobju miru”

0

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v sredo pred Atlantskim svetom v Washingtonu dejal, da so se ZDA pripravljene pogovarjati s Severno Korejo brez predpogojev. Kot je dodal, bi sicer pred tem moralo miniti določeno “obdobje miru”, brez jedrskih ali raketnih poskusov.

“Pripravljeni smo govoriti, kadarkoli bo Severna Koreja pripravljena. Pripravljeni smo se prvič sestati brez predpogojev,” je dejal Tillerson in dodal, da mu je povsem vseeno, o čem bodo govorili, da se le usedejo za isto mizo in si pogledajo v oči. “Lahko tudi o obliki mize,” je dejal.

Zagotovil je, da je tudi predsednik ZDA Donald Trump realističen glede tega, da se Severna Koreja ne bo še pred pogovori odpovedala jedrskemu orožju. Dodal pa je, da mora Severna Koreja razumeti, da po brezobzirnem obnašanju ne more slediti spoštovanje in mora najprej sprejeti potrebne korake za zmanjšanje grožnje svojih programov.

ZDA so doslej zahtevale, da se Severna Koreja odpove jedrskemu orožju in raketnemu programu, preden bi se lahko začeli pogajati. Vse je sicer odvisno od Trumpa, ki je nedavno že zavrnil možnost pogajanj, ko je Tillersonu dejal, naj se ne muči z diplomacijo, ker da nima smisla.

“Predsednik ZDA ni spremenil svojega mnenja o Severni Koreji. Severna Koreja deluje na način, ki ni varen niti za Japonsko, Kitajsko in Južno Korejo niti za preostali svet. Dejanja Severne Koreje niso dobra za nikogar in zagotovo niso dobra za Severno Korejo,” je po Tillersonovih izjavah sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

V podobnem položaju kot Tillerson je bil konec tedna tudi namestnik generalnega sekretarja ZN za politične zadeve Jeff Feltman, izkušen ameriški diplomat, ki je bil udeležen tudi v pogajanjih o miru na Bližnjem vzhodu. Feltman je kot prvi visoki predstavnik ZN od leta 2010 obiskal Pjongjang, kjer se je pogovarjal z zunanjim ministrom Ro Yong Hojem in drugimi visokimi predstavniki severnokorejske vlade. Ni pa se srečal z voditeljem Kim Jong-unom, katerega beseda edina šteje.

Feltman je v torek v New Yorku povedal, da je od uradnikov Severne Koreje slišal, da je pomembno preprečiti vojno. Ni pa bilo nobenih konkretnih predlogov, kako naj bi se to zgodilo. Prav tako ni bilo dogovora za morebitna nova podobna srečanja. “Jaz sem vrata pustil odprta,” je dejal Feltman, ki se mu zdi, da je bila to njegova najpomembnejša misija v diplomatski karieri doslej. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen