Posebni tožilec Mueller zahteval dostop do Trumpovih računov pri Deutsche Bank

0

Posebni tožilec Robert Mueller, ki vodi preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve, je po poročanju nemških in ameriških medijev zahteval vpogled v račune predsednika ZDA Donalda Trumpa ter njegovih družinskih članov pri Deutsche Bank.

Novico je prvi objavil nemški dnevnik Handelsblatt. Deutsche bank je Trumpovi organizaciji posodila več milijonov dolarjev za nepremičninske transakcije in novice ne komentira.

Banka je doslej že zavrnila podobno zahtevo kongresnih demokratov za dostop do Trumpovih finančnih informacij, vendar si je to zlahka privoščila, ker so demokrati opozicija brez vsakih pooblastil.

Mueller pa vodi kazensko preiskavo, s katero morajo vsi sodelovati, dokler ga Trump ne bo odpustil ali skušal odpustiti, kot je maja letos direktorja FBI Jamesa Comeya, ki je preiskavo ruske afere vodil pred kolegom republikancem.

Trump je že pred časom javno opozoril, da so finance njegove družine sveta zadeva in da se brskanje po njih za Muellerja ne bo dobro končalo.

Handelsblatt poroča, da notranja preiskava v banki doslej ni našla nobenih sumljivih aktivnosti Trumpove družine v povezavi z Rusi.

Trumpova organizacija, kar je predsednik in njegova družina, je bila Deutsche bank julija lani dolžna okoli 300 milijonov dolarjev.

Gre za isto banko, ki so jo ameriške in britanske oblasti letos kaznovale s 630 milijoni dolarjev zaradi pranja denarja. Banka je nezakonito pretočila okoli 10 milijard dolarjev iz Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin zagotavlja, da se ni vpletal v ameriške volitve in Trump mu verjame ter zagotavlja, da ni bilo nobenega sodelovanja med njegovo kampanjo in Rusi.

Mueller je doslej vložil obtožnico proti nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu in njegovemu pomočniku Richardu Gatesu, nekdanji svetovalec kampanje George Papadopoulos je priznal laganje o stikih z Rusi in sodeluje s preiskavo, podobno se je pred dnevi zgodilo tudi z nekdanjim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom.

Sodelovanje z Rusi pred volitvami je sicer sedaj že najmanjši problem za Trumpa v primerjavi z grožnjo obtožbe o oviranju preiskave, ker je odpustil Comeya. Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon je to označil za politično napako stoletja, katere posledice se bodo čutile čez čas.

Dokler je rusko afero preiskoval Comey, se je ta osredotočala le na morebitno sodelovanje Trumpove kampanje z Rusi. Mueller ima širša pooblastila, kot med drugim kaže primer Manaforta, ki mu grozi zapor zaradi nepovezanih kaznivih dejanj.

Predsednika skrbi brskanje preiskovalce po njegovih financah, o čemer ni nobenega dvoma, potem ko še danes ni pripravljen objaviti svojih davčnih napovedi. Grožnja obtožbe oviranja preiskave pa ga lahko stane položaja.

Trumpov odvetnik John Dowd je že zajadral v vode afere Watergate iz 70. let prejšnjega stoletja, ko je zagotovil, da predsednik ZDA ne more biti obtožen oviranja preiskave. Menda zato, ker je predsednik utelešenje pravosodja.

To je v popolnem nasprotju z nekoč izraženimi mnenji današnjih Trumpovih podpornikov, ki so konec 90. let v procesu odstavljanja predsednika Billa Clintona prisegali, da je oviranje preiskave hud zločin, zaradi katerega mora predsednik s položaja.

Med njimi je bil sedanji pravosodni minister ZDA Jeff Sessions, pa predsednik senatnega odbora za pravosodje Chuck Grassley in drugi, ki trenutno modro molčijo, da se ne bi prepirali sami s seboj.

Po novici o preiskavi Deutsche bank se bodo v ZDA sedaj okrepili napadi na Muellerja in pozivi, naj ga Trump odstavi. Trumpovi podporniki že izkoriščajo poročilo medija Politico, da je Muellerjeva preiskava doslej stala 3,2 milijona dolarjev, od tega 1,7 milijona za plače preiskovalcem.

V konservativnih medijih, kot je televizija Fox News, pa močno poudarjajo dejstvo, da je Mueller odpustil preiskovalca, ki je izrazil kritično mnenje do Trumpa. Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je v torek ustvarjal vtis, da je Mueller kompromitiran, ker Trumpa ne preiskujejo le takšni, ki so naklonjeni predsedniku. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen