Oči Evrope uprte v evropsko politiko nove avstrijske vlade

0

Po današnji prisegi nove avstrijske vlade, ki jo sestavljajo ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ), v več državah EU in v evropskih institucijah opazujejo, kakšno evropsko politiko bo imela črno-modra vladajoča koalicija. Ta je ob predstavitvi vladnega programa v soboto sporočila, da bo ostala zavezana EU, a bo do nje tudi kritična.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v odzivu na novo vlado na Dunaju dejala, da bo opazovala, kakšna bo evropska politika Avstrije. Izrazila je še željo po dobrem sodelovanju s sosednjo državo. Merklova je tudi čestitala avstrijskemu kolegu Sebastianu Kurzu ter poudarila, da na položaj prihaja v zahtevnem času, ko se tako od njega kot od njegove vlade veliko pričakuje. Merklova je Kurza tudi poklicala po telefonu in ga povabila na obisk v Berlin, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodja nemških socialdemokratov (SPD) Martin Schulz se je po drugi strani na črno-modro vlado v sosednji Avstriji odzval z zaskrbljenostjo. Dodal je, da se je v številnih evropskih državah zgodil premik v desno.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil prepričanje, da bo nova avstrijska vlada v EU še naprej igrala “konstruktivno in proevropsko vlogo”. To je po njegovih besedah še posebej pomembno v času, ko se bo Evropski svet bolj neposredno ukvarjal s politično občutljivimi temami, s čimer je namignil na morebitni reformi območja evra in evropske migrantske politike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tusk se bo z novim avstrijskim kanclerjem sešel že v torek v Bruslju, ki bo prva pot Kurza v tujino na novem položaju. Avstrijskega kanclerja bosta sprejela tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki se bo z njim sešel v sredo.

Tajani je sicer kritičen do programa vlade na Dunaju, ker med drugim predvideva, da bi Južni Tirolci lahko dobili avstrijsko državljanstvo. Če bi italijanski državljani, katerih materni jezik je nemščina ali retoromanščina, dobili avstrijski potni list, bi bilo to po mnenju Tajanija enostransko dejanje, ki bi sprožilo napetosti. “Evropa ima veliko napak, a obdobje nacionalizma je končano,” je po poročanju APA dejal Italijan Tajani v nedeljo zvečer za italijansko televizijo RAI3.

Francosko zunanje ministrstvo pa je po poročanju AFP izrazilo pričakovanje, da bo Avstrija v prihodnje spoštovala evropske vrednote. Avstrija bo sicer v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu EU.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je opozoril, da odločitev novega kanclerja, da zavzame skrajna desna stališča pri vprašanjih, kot je priseljevanje, da bi pridobil podporo volivcev, predstavlja nevaren razvoj v političnem življenju v Evropi. Zeid je dejal, da gre za politiko “popolnega oportunizma”, in opozoril, da bi mladi kancler lahko postal zgled drugim politikom v Evropi.

Izraelska vlada pa je danes sporočila, da bo za zdaj sodelovala z novo avstrijsko vlado, vendar pa bo omejila stike z ministrstvi, ki jih vodijo člani svobodnjaške stranke. Premier Benjamin Netanjahu je zunanjemu ministrstvu naročil, naj pripravi smernice, na kakšen način bo izraelska država sodelovala z novo vlado na Dunaju. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen