Flynn tudi uradno obtožen zaradi laganja o svojih stikih z ruskimi visokimi uradniki

0

Nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Michaela Flynna, so uradno obtožili zaradi laganja o svojih stikih z Rusijo. Flynn je na sodišču že priznal, da je lagal preiskovalcem FBI glede pogovorov z ruskim veleposlanikom konec decembra 2016 v času tranzicije ameriške vlade.

Flynn se je pod udarom znašel zaradi svojih stikov z Rusijo, s položaja Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost pa se je moral posloviti po samo nekaj tednih.

V ospredju je predvsem vprašanje, ali se je Flynn na srečanju s takratnim ruskim veleposlanikom v Washingtonu Sergejem Kisljakom pogovarjal o sankcijah ZDA proti Rusiji. Srečanje je bilo decembra lani, po izvolitvi in še pred zaprisego Trumpa kot novega predsednika ZDA. Flynn je sprva v celoti zamolčal srečanje z ruskim veleposlanikom.

Flynna so obtožili že v četrtek, danes pa je prišel pred sodišče in priznal, da je lagal preiskovalcem FBI glede pogovorov s Kisljakom konec decembra 2016 v času tranzicije ameriške vlade. Priznal je, da je Kisljaku priporočil, naj Rusija ne uvede povračilnih ukrepov na sankcije vlade predsednika Baracka Obame, ker bodo po inavguraciji vse uredili.

Obama je uvedel sankcije proti Rusiji zaradi vpletanja Moskve v volitve na Trumpovi strani proti demokratki Hillary Clinton. Sankcije ostajajo veljavne, čeprav bi jih Trump rad odpravil, vendar mu je kongres to preprečil.

Flynn je priznal tudi laganje o pozivu Rusiji, naj pomaga blokirati predlog resolucije, ki ni bila všeč Izraelu.

Glede na medijska poročila je za Flynnova priznana dejanja zagrožena kazen do petih let zapora, ni pa še jasno, kakšna bi lahko bila kazen za upokojenega generala.

Po Flynnovem priznanju so ameriški pravni strokovnjaki prepričani, da se preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja nevarno približuje notranjemu krogu predsednika Trumpa.

Ta si je Muellerja in preiskavo sam nakopal za vrat, ko je maja odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je preiskavo ruske afere vodil dotlej.

Trump je Comeyja prosil, naj Flynna pusti pri miru, česar ta ni storil, nakar je bil odstavljen. Namestnik pravosodnega ministra je potem imenoval Muellerja, katerega pooblastila so veliko širša, kot bi jih imel Comey.

Pravosodni minister Jeff Sessions se je iz ruske afere izločil, ker je tudi sam dajal neresnične izjave o srečanjih z Rusi v času lanskoletne kampanje.

Portal Politico poroča, da v papirjih o Flynnovem priznanju piše, da ta sedaj sodeluje z Muellerjevo preiskavo zato, ker je to v interesu njegove družine in države. V afero naj bi bil vpleten tudi generalov sin Michael Flynn mlajši in ameriški analitiki ugibajo, da je general danes priznal krivdo in sodeluje v preiskavi, da bi zaščitil sina.

Obtožbe, ki jih je priznal, niso tako resne kot druge, ki bi jih lahko prejel. Med drugim morda zaradi neprijavljenega lobiranja za Turčijo, ki mu je za kampanjo proti kleriku Fethullahu Gülenu dala pol milijona dolarjev.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje Gülena organizacije ponesrečenega državnega udara in zahteva njegovo izročitev. Flynn naj bi v času dela za Turčijo celo pripravljal načrt za Gülenovo ugrabitev in izročitev Erdoganu.

Trump se na dogajanje še ni odzval na svoj priljubljen način preko Twitterja, vendar pa je Bela hiša podala izjavo za javnost, ki Trumpa in njegovo vlado oddaljuje od Flynna. Izjava opozarja, da je bil Flynn na položaju v Trumpovi vladi le 25 dni, pred tem pa je bil uradnik vlade Baracka Obame.

Obama je sicer Flynna odpustil s položaja direktorja obrambne obveščevalne agencije na priporočilo sodelavcev zaradi njegovega “kaotičnega in prepirljivega vodenja agencije”. Vendar pa se je nekje zataknilo, saj je Flynn ohranil pravico dostopa do strogo zaupnih podatkov, kar mu je omogočilo donosno lobistično kariero.

Bela hiša je še dodala, da je laganje, ki ga je Flynn priznal na sodišču, enako njegovemu laganju sodelavcem v Beli hiši, zaradi česar je februarja odstopil s položaja.

“Nič v tem priznanju ne vpleta nikogar drugega. Sklep te faze preiskave znova dokazuje, da gre preiskava posebnega tožilca hitro naprej in pripravlja teren za hitre in razumne sklepe,” so sporočili iz Bele hiše.

Zadnji del izjave dokazuje, da Trump pri njej ni imel nič in da je proizvod njegovega šefa kabineta, upokojenega generala Johna Kellyja, ki se na vso moč trudi, da ustavi Trumpove izpade na Twitterju.

Predsednik ZDA namreč preiskavo redno opredeljuje kot delo demokratskih poražencev, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo volilno zmago. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen