Evropski voditelji pritiskajo na Schulza, da naj se odloči za veliko koalicijo z Merklovo

0

Vodja nemških socialdemokratov Martin Schulz je razkril, da ga več evropskih voditeljev poziva, naj privoli v ponovno veliko koalicijo pod vodstvom kanclerke Angele Merkel. Schulz je sicer pristal na začetek pogovorov s kanclerko, a obenem poudarja, da z odločitvijo o morebitnem vstopu v koalicijo ne bodo hiteli.

Kot je povedal v danes objavljenem pogovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), je prejel številne klice in sms sporočila francoskega predsednika Emmanuela Macrona, v katerih ga je ta pozval k oblikovanju koalicije z Merklovo. Schulz, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, je obenem priznal, da bi cenil priložnost za sodelovanje z Macronom in drugimi evropskimi zavezniki. Niti Francija niti Nemčija po njegovih besedah nista sposobni sami zase zaščititi vrednot socialne demokracije. Schulzova stališča o reformi EU so tudi zelo podobna Macronovim.

Kot je še razkril Schulz, ga je med drugim tudi grški premier Aleksis Cipras pozval, naj ne pusti, da bi ostala ta “odločilna faza v Evropi” zamujena. Cipras naj bi mu dejal, da spoštuje prvotno odločitev SPD za umik v opozicijo, a obenem vztrajal, da je sodelovanje v nemški vladi “predpogoj za skupen boj za nujne progresivne reforme in demokratizacijo Evrope, za socialne pravice in močno borbo proti brezposelnosti mladih”.

Nemška SPD je po slabem izidu na septembrskih volitvah bundestaga nemudoma napovedala odhod v opozicijo. Za zgodovinsko nizko podporo je večina v stranki okrivila tudi dejstvo, da so bili pred tem štiri leta v koaliciji z močnejšo konservativno unijo CDU in CSU, zato so tudi v naprej odločno zavrnili morebitno ponovno sodelovanje z Merklovo. Ta je nato po volitvah začela uvodne pogovore o oblikovanju t. i. jamajške koalicije z liberalci (FDP) in Zelenimi, a so ti sredi novembra propadli.

Nemčija se je tako znašla v politični krizi. Merklova in še marsikdo drug si nikakor ne želi manjšinske vlade, saj ta ne bi bila stabilna, matematično gledano pa zdaj edina možnost za oblikovanje večinske vlade ostaja naveza z SPD. Druga možnost so, tako se zdi, le še nove volitve. Posledično se je močno okrepil pritisk na SPD, naj znova premisli svojo odločitev o umiku v opozicijo oziroma naj v dobro države privoli v ponovno veliko črno-rdečo koalicijo.

Še posebej Schulz temu sprva nikakor ni bil naklonjen, a po pogovorih vodij strank pri nemškem predsedniku Franku-Walterju Steinmeierju je v petek sporočil, da bo predsedstvu SPD na sestanku v ponedeljek vendarle predlagal začetek pogovorov z Merklovo – a le pogovorov, katerih izid ostaja povsem odprt in še nikakor ne pomenijo privolitve na vstop v koalicijsko vlado, kot so pred tem napačno poročali nekateri nemški mediji.

Obenem je vztrajal, da ima Nemčija vlado, ki opravlja tekoče posle, in se zato nikamor ne mudi. Tudi drugi vidni predstavniki SPD so dali vedeti, da ne nameravajo hiteti in da ne bodo popustili pod pritiski, piše nemški Deutsche Welle. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen