Ameriški kongres želi od Pentagona poročilo o širjenju ruskega vpliva po svetu, tudi na Zahodnem Balkanu

0

Odbori za obrambo in mednarodne odnose obeh domov ameriškega kongresa od obrambnega ministra Jamesa Mattisa želijo podrobno poročilo o širjenju ruskega vpliva po svetu, med drugim na Zahodnem Balkanu, kamor prištevajo Srbijo, Bosno in Hercegovino, Makedonijo in Kosovo, to je države, ki še niso v zvezi Nato.

Kongresniki bi radi podroben seznam ruskega orožja in druge vojaške opreme ter tehnologije v vrednosti več kot milijon dolarjev, ki jih je kupila katera od omenjenih držav od leta 2012 naprej. Zanima jih tudi morebitno sodelovanje z Rusijo pri urjenju ali vojaških vajah, seznam varnostnih sporazumov z Rusijo, obveščevalno sodelovanje in podobno.

Kongresniki bi si radi s tem ustvarili podobo ruskega vpliva v omenjenih državah in kako to vpliva na nacionalno-varnostne interese ZDA, zveze Nato in države, ki mejijo na omenjene države. Ob tem bi radi tudi podobne sezname o podobnem sodelovanju omenjenih držav z ZDA.

Zahodni Balkan je ena od regij, ki skrbijo kongres zaradi širjenja ruskega vpliva, čeprav trenutno glede tega obstaja zapletena dinamika med Rusijo in ameriško vlado predsednika Donalda Trumpa. Ruski vpliv se je namreč politično razširil tudi v ZDA, kjer predsednik zavrača obtožbe, da mu je Moskva pomagala do volilne zmage.

Trenutno poteka preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ugotavlja ali je Trumpova kampanja lani sodelovala z Rusijo za svojo zmago in blatenje demokratske nasprotnice Hillary Clinton. V kongresu veliko dvomov o tem, da se je Rusija res vpletala v volitve že zdavnaj ni več. Ostaja le vprašanje ali so Trumpovi ali sam Trump, ki še ni našel kritične besede za Rusijo ali njenega predsednika Vladimirja Putina, sodelovali z Rusi.

Mueller je doslej med drugim vložil obtožnico proti nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost ZDA generalu Michaelu Flynnu, ki v zameno za nižjo kazen zase in svojega sina sodeluje s preiskavo. Trumpa doslej še ni javno obtožil, vendar so v Beli hiši nervozni, saj ameriški mediji poročajo, da se je Trumpova odvetniška ekipa odločila, da bo Flynna v javnosti obarvala kot lažnivca, če bo skušal vplesti predsednika.

To bo velik preobrat, ki bo imel težave s kredibilnostjo, saj Trump doslej ni imel žal besede za Flynna, ki ga je moral februarja odpustiti, ker je lagal o svojih stikih z Rusi. Trump je nato odpustil tudi direktorja FBI Jamesa Comeyja, ker ni hotel pustiti Flynna pri miru med preiskavo ruske afere, ki jo je vodil do pomladi, nakar je pravosodno ministrstvo preiskavo afere zaupalo Muellerju, s čimer je postala širša. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen