V Čilu 17. decembra drugi krog predsedniških volitev, v prvem Pinera dobil 36,6% podporo

0

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Čilu je največ glasov dobil 67-letni bivši predsednik Sebastian Pinera, sledi nekdanji televizijski novinar in kandidat leve sredine, 64-letni Alejandru Guillier. Oba se bosta za predsedniški položaj potegovala v drugem krogu volitev, ki bo 17. decembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov, je Pinera dobil 36,6 odstotka glasov podpore, njegov tekmec Guillier pa 22,6 odstotka. Na tretje mesto se je presenetljivo z 20,3 odstotka podpore uvrstila novinarka, kandidatka leve koalicije, 46-letna Beatriz Sanchez. Svoje podpornike je posredno že pozvala, naj v drugem krogu glasujejo za Guillierja.

“Jasno je, da bi bila zmage Pinere neuspeh” je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V primeru zmage Pinere v drugem krogu bi se Čile, ki velja za eno najstabilnejših in bogatih držav Južne Amerike, pridružil vse večjemu bloku konservativnih držav na celini. Milijarder in poslovnež Pinera, ki ga včasih imenujejo tudi čilski Berlusconi, je med letoma 2010 in 2014 že zasedal predsedniški položaj.

Sedanja predsednica Michelle Bachelet ni smela znova kandidirati, saj čilska ustava ne dovoljuje zaporednega predsedniškega mandata. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen