Tudi avstrijski kancler za izstop iz programa premeščanja beguncev

0

Avstrijski kancler Christian Kern je danes na Dunaju izjavil, da želi Avstrija brez večjih konfrontacij izstopiti iz programa EU za premeščanje beguncev. To je v ponedeljek napovedal že obrambni minister Hans Peter Doskozil, Kern pa je danes potrdil, da preučujejo pravne pogoje, kako bi to lahko izvedli s čim manj napetosti.

“Preučujemo, ali bi lahko dobili izjemo ali odlog glede izvajanja tega programa,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA izjavil Kern in napovedal, da bo v Bruselj poslal pisno prošnjo za to. Izrazil je pričakovanje, da bo Bruselj prižgal zeleno luč. Če je ne bo, pa ne nameravajo tvegati, da bi Evropska komisija proti Dunaju sprožila kak postopek. “Nismo provokatorji,” je dejal

Program EU, s katerim naj bi iz Italije in Grčije v druge članice unije premestili 160.000 beguncev, je načeloma pameten ukrep, je dejal Kern in se zavzel za izpolnjevanje dogovorjenih obveznosti. Vendar pa je Avstrija svoje obveznosti od začetka migrantske krize že več kot izpolnila, je dodal.

Avstriji zaradi obremenitve s prosilci za azil v letu 2016 ni bilo treba sodelovati v omenjenem programu, letos pa bi že morala. V skladu s kvotami, ki jih določa ta program, bi morala Avstrija sprejeti še okoli 2000 beguncev iz Italije in Grčije. Avstrijski kancler je– v nasprotju s pričakovanji Bruslja – celo predlagal, da bi države, ki so doslej sprejele le peščico beguncev, prevzele tudi breme Avstrije, še poroča APA.

Kot je že v ponedeljek izpostavil obrambni minister Doskozil, statistični podatki kažejo, da je bila Italija leta 2015 in 2016 manj obremenjena kot Avstrija. Na milijon prebivalcev je bilo v Avstriji 4587 prošenj za azil, v Italiji 1998, je dejal.

Program za premestitev je bil sklenjen leta 2015 po načelu solidarnosti in pravične razporeditve v članicah EU. Pri sprejetju programa se je EU zanašala na veljavno dublinsko uredbo in predpostavko, da se ljudi ne tihotapi. “To pa ne drži,” je v ponedeljek še dejal minister. Opozoril je, da se tisti migranti, ki bi morali biti v Italiji, nahajajo v procesu obravnave prošnje za azil v Avstriji, kar kaže na nezakonito potovanje iz ene države v drugo. (sta)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen