Tajani: Idejo Evrope več hitrosti lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU

2

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je danes v Ljubljani poudaril, da je za prihodnost Evropske unije najpomembnejša njena enotnost. Na novinarski konferenci je dopustil tudi možnost Evrope več hitrosti, a to idejo po njegovem lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU. Enotnost EU je po njegovem med drugim pomembna za reševanje težav, s katerimi se sooča, kot sta migracijska in gospodarska kriza, terorizem in boj proti revščini, pa tudi za položaj unije v svetu. “Vsak zase ne more tekmovati z drugimi,” je ponazoril.

Tajani je na obisk v Ljubljano prispel dva dni po tem, ko je Evropska komisija pred vrhom v Rimu ob 60-letnici rimskih pogodb, predstavila pet različnih predlogov za prihodnost EU, ki segajo od EU kot enotnega trga do federalnega sistema. Po besedah Tajanija je Evropski parlament bolj naklonjen “bolj ambicioznim predlogom”. Parlament je pred vrhom 25. marca prav tako sprejel tri resolucije o prihodnosti unije. Ob tem je dopustil tudi Evropo več hitrosti, ki je eden od možnih scenarijev komisije, a to idejo po njegovem lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU, ki ponuja različne rešitve.

Tajani se je zavzel tudi za skupno evropsko obrambo, ki jo je označil za “zgodovinske sanje,” a opozoril, da bo v zvezi s tem potrebnega veliko dela ter da bo to dolgotrajen proces. S skupno obrambno politiko bi unija po njegovih besedah lahko znižala stroške za vojsko in na ta način financirala druge politike, kot je socialna politika.

A za izgradnjo nove Evrope za prihodnost je po njegovem nujna strategija za številna področja, ne le za obrambno politiko. Po njegovem sicer potrebujemo več Evrope tudi za to, da bomo imeli mir v Evropi in po svetu.

Izpostavil je pomen evropske identitete ob hkratnem ohranjanju narodnih identitet. “Zdaj smo vsi Evropejci,” je dejal, manjšine pa označil za mostove. “Manjšina, ki v Trstu govori slovensko, je most,” je dejal in dodal, da je med Slovenijo in Italijo veliko mostov.

Za pomemben cilj na položaju predsednika Evropskega parlamenta si je Tajani, ki je dveinpolletni mandat začel sredi januarja, zastavil zbližanje evropskih institucij in državljanov. Evropski poslanci so po njegovih besedah najboljši ambasadorji te strategije. “Za zaustavitev populizma je treba najti dobre odgovore za državljane,” je poudaril.

Predsednik Evropskega parlamenta se je v okviru enodnevnega delovnega obiska v Ljubljani dopoldne ločeno sešel s slovenskim političnim vrhom in skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem v slovenski prestolnici odprl Hišo EU. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ja centraliziran EU. To je diktatura. Nova Sovjetska zveza v drugi uniformi.
    sedemtisočdnivsibirijipres
    čaobao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen