Na sojenju novinarju Vodušku zaradi poskusa izsiljevanja zaslišana Stiplovšek in Korošec

1

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes z zaslišanji prič nadaljevalo sojenje novinarju Vladimirju Vodušku, ki ga obtožnica bremeni poskusa izsiljevanja nekdanjega predsednika uprave Uniorja Gorazda Korošca in direktorja Rhydcona Vinka Stiplovška, ki sta bila danes tudi zaslišana kot priči. Obravnavo nadaljujejo prihodnji teden.

Stiplovšek je danes kot priča pojasnjeval dogajanje, potem ko ga je konec maja 2012 poklical Vodušek in mu povedal, da ima račune, ki bi lahko bili obremenilni za podjetji Rhydcon in Unior. Stiplovšek je o tem obvestil Korošca ter se čez nekaj dni v Ljubljani sestal z Voduškom in njegovim “komercialnim sodelavcem Stanetom”, za katerega se je pozneje izkazalo, da gre za Stanislava Gaberca.

Kot je danes dejal Stiplovšek, sta mu Vodušek in njegov sodelavec, potem ko sta ga seznanila z računi, dejala, da “se zadeva lahko reši tudi na elegantnejši način, da ne bi prišla v javnost”. Stiplovšek je o tem obvestil Korošca, ki je sprva ocenil, da računi niso sporni, saj so zanje po njegovih besedah imeli pravno razlago, nato pa je, kot je pojasnil danes, primer predal Odvetniški družbi Gregorovič – Pungartnik, saj so skupaj ocenili, da gre za izsiljevanje.

Korošec je med drugim povedal še, da z Voduškom sam ni imel nobenega stika in da se je o zadevi seznanjal skozi pogovore s Stiplovškom in odvetnikom Jožkom Gregorovičem iz omenjene odvetniške pisarne. Gregorovič mu je, kot je danes dejal Korošec, povedal, da mu je Vodušek predlagal dogovor o oglaševanju za pet let v višini 360.000 evrov ali dogovor o odkupu terjatev do Voduškove Info TV v višini 160.000 evrov in preostanek plačila za oglaševanje, kot tretja možnost pa je bila omenjena izven sistemska rešitev s plačilom v gotovini.

Korošec je danes zanikal, da bi se Unior kadarkoli zanimal za oglaševanje na Info TV in da on odvetniški družbi ni naročil sklepanje pogodbe o oglaševanju. Ker je medtem Vodušek stopnjeval pritisk, sami pa so zadevo podrobneje preučili, so se po Koroščevih besedah nato 4. julija 2012 odločili za samoprijavo na celjskem okrožnem državnem tožilstvu. Ta je nato privedla tudi do sodb, saj sta bila Korošec in Stiplovšek zaradi omenjenih fiktivnih računov, ki so bili povod za domnevno kaznivo dejanje, ki naj bi ga storil Vodušek, pogojno obsojena na zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Vodušek, ki je na današnjem zaslišanju imel možnost pričam postavljati vprašanja, poskus izsiljevanja zanika. Kot je pojasnil za medije, gre za dve različni zgodbi. V prvi je pridobljene račune predočil Stiplovšku in ko je dobil pojasnilo, da računi niso sporni, se je zgodba zanj zaključila. Kot drugo pa označuje zgodbo, ko je po posredovanem kontaktu s strani Stiplovška odšel v Odvetniško družbo Gregorovič – Pungartnik, kjer so se nato dogovarjali o sklenitvi pogodbe o oglaševanju, pri čemer Vodušek, kot pravi, ni vedel, da gre za fiktivne pogovore o oglaševanju.

Danes je bil zaslišan tudi odvetnik Jernej Mlinarič iz Odvetniške družbe Gregorovič – Pungartnik, ki je s pravnoformalnega vidika pripravljal pogodbo o oglaševanju.

Glavno obravnavo nadaljujejo 21. marca, ko bosta med drugim zaslišana Stanislav Gaberc in odvetnik Jožko Gregorovič, za 4. april pa je prek videokonference napovedano zaslišanje tajnega policijskega sodelavca.

V medijsko odmevni zgodbi o domnevnem izsiljevanju, v kateri je bil Vodušek 12. julija 2012 aretiran na Trojanah v trenutku, ko naj bi prejemal denar, je Gaberc oktobra 2013 že priznal krivdo in bil pogojno obsojen na 14 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. ODLETELA GLAVA pravi

    ojla, zdej pa konec, očitno bom moral Lahovnika totalno odstranit……………….zadnji ki izvejo so napolitikis.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen