Na mirovnih pogajanjih v Ženevi vsi vpleteni v sirski konflikt

0

Mirovnih pogovorov o reševanju konflikta v Siriji, ki se bodo začeli 23. marca v Ženevi, se bodo udeležili predstavniki sirske vlade in upornikov, so danes potrdili Združeni narodi. “Vsi povabljeni, ki so se pogovorov udeležili že februarja, so potrdili udeležbo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica ZN Alessandra Vellucci.

Dodala je, da posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura trenutno končuje obiske pri glavnih državah, ki so udeležene v konflikt, med njimi Savdski Arabiji, Rusiji in Turčiji, nato pa se bo vrnil v Ženevo, kjer bo vodil pogovore.

V šestletni vojni v Siriji je umrlo več kot 310.000 ljudi, več milijonov pa jih je moralo zapustiti domove. Po napovedih posebnega odposlanca ZN se bodo v novem krogu pogajanj osredotočili na oblikovanje nove ustave, volitve, boj proti terorizmu, morda pa bodo govorili tudi o obnovi države.

Udeležba vseh uporniških skupin bi lahko pospešila mirovna pogajanja ZN, saj so vmes na ločenih pogovorih v Astani udeležbo odpovedali nekatere opozicijske strani. Pogovori v Astani potekajo ob posredovanju Rusije in Turčije in so osredotočeni na okrepitev krhke prekinitve spopadov. Sirski uporniki so pogovore prvotno bojkotirali zaradi protesta nad domnevnimi kršitvami prekinitve spopadov s strani sirskega režima pod vodstvom Bašarja al Asada. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen