Na Hrvaškem zadovoljni z razvojem spora o teranu

1

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je danes v Poreču poudaril, da je Evropska komisija sprejela vse predloge Hrvaške glede izjeme za pridelavo terana ter izrazil zadovoljstvo z razvojem situacije v sporu s Slovenijo. Pričakuje, da bo Bruselj delegirani akt o teranu uveljavil do konca junija.

Tolušić je po današnjem srečanju s hrvaškimi vinarji in oljkarji v Poreču ocenil, da hrvaški vinarji ne bodo imeli več nobenih omejitev za proizvodnjo terana v hrvaški Istri, čeprav dokumenti Evropske komisije navajajo, da gre za 260 hektarjev vinogradov.

Zavrnil je možnost, da bi Hrvaška zahtevala nadomestilo škode, ker ni mogla uporabljati imena teran. Ime sorte grozdja teran bodo lahko uporabljali izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra.

Slovenija je razočarana nad možnostjo izjeme uporabe hrvaškega terana in vztraja, da je teran izrecno slovensko vino z zaščitenim geografskim poreklom. Ljubljana je napovedala tudi tožbo proti Bruslju zaradi osnutka delegiranega akta.

Tolušić je danes poudaril, da ima Slovenija pravico do pritožbe na odločitev Evropske komisije ter da bo Hrvaška spoštovala morebitno odločitev sodišča, za katero je prepričan, da bo v prid Hrvaške.

Izpostavil je tudi, da hrvaško ministrstvo za kmetijstvo izvrstno sodeluje s slovenskimi kolegi ter da ne vidi razloga za kakršne koli napetosti med državama, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. MK press pravi

    Moja je duša židane volje, kot bila bi pila kraški Teran.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen