Leto dni od dogovora EU in Turčije o reševanju begunske krize in milijarde podpore v ta namen

0

Evropska unija in Turčija sta 18. marca lani, pred natanko letom dni, sklenili dogovor o reševanju begunske krize in zajezitvi toka migrantov v Evropo. Dogovor naj bi zmanjšal prihode begunce iz Turčije v Grčijo in preprečil smrtne žrtve med begunci in migranti na morju.

Dogovor tudi predvideva, da vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrnejo nazaj v Turčijo po načelu eden za enega, ki pomeni, da na naj bi za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v EU.

Kot so ob tem ob prvi obletnici dogovora poudarili v Bruslju, je izvajanje dogovora kljub zahtevnim okoliščinam prvo leto prineslo oprijemljive rezultate in pokazalo, da je mogoče razbiti poslovni model tihotapcev, ki izkoriščajo migrante in begunce. Ob tem so pozvali k nadaljevanju prizadevanj vseh strani in vseh držav članic EU. Ocenili so, da dogovor med EU in Turčijo predstavlja pomemben element celovitega pristopa EU na področju migracij.

Po podatkih iz Bruslja je EU samo 20. oktobra 2015 v enem samem dnevu zabeležila 10.000 prihodov pribežnikov, v petek jih je okoli 43. Pred sklenitvijo dogovora se je iz Turčije v EU lani zateklo okoli milijon prebežnikov, od tega večina, okoli 885.000, iz Grčije.

Po podatkih iz Bruslja se je v letu dni od sklenitve dogovora število nezakonitih prihodov v EU zmanjšalo za dobrih 97 odstotkov, število smrtnih žrtev na morju pa za 93 odstotkov.

Kot še navajajo, so doslej 916 nezakonitih migrantov vrnili iz Grčije v Turčijo, več kot 4000 beguncev iz Sirije pa premestili v države članice EU.

Ob tem EU podpira sirske begunce v Turčiji s po tremi milijardami evrov v lanskem in letošnjem letu. V prvem letu je bilo dejansko namenjeno 2,2 milijarde evrov. Ob tem so podpisali 39 projektov za izobraževanje sirskih otrok in primarno zdravstveno oskrbo sirskih beguncev v skupni vrednosti 1,5 milijarde evrov. Od začetka leta 2015 je EU namenila Grčiji za pomoč pri obvladovanju migrantske krize več kot milijardo evrov finančne pomoči, so še sporočili v Bruslju.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je ob obletnici na drugi strani opozoril, da se otroci begunci in migranti leto dni po dogovoru med EU in Turčijo soočajo s povečanimi tveganji deportacije, pridržanja, izkoriščanja in prikrajšanosti.

“Od lanskega marca je bilo zaznati večji upad števila otrok na poti v Evropo, hkrati pa so se povečala tveganja in stiske, s katerimi se soočajo otroci. Gre za začaran krog, v katerem otroci bežijo pred trpljenjem, nato pa so prisiljeni k ponovnemu begu ali soočenju s prisilnim pridržanjem ali zanemarjanjem,” je ob tem opozorila Unicefova regionalna direktorica in posebna koordinatorka za področje beguncev in migrantov v Evropi Afshan Khan.

Dogovor med EU in Turčijo ter zaprtje meja nista zajezila toka beguncev in migrantov, temveč sta prisilila otroke in družine, da stvari vzamejo v svoje roke in se podajo na še bolj nevarno pot s tihotapci, ob tem opozarja Unicef in navaja, da je letos skoraj 3000 beguncev in migrantov, tretjina med njimi je bila otrok, prispelo v Grčijo, kljub polnemu izvajanju dogovora med EU in Turčijo in poostrenim mejnim nadzorom. Mnogi med njimi se podajajo naprej v Bolgarijo, na Zahodni Balkan in Madžarsko.

Kljub nedavnemu izboljšanju življenjskih pogojev se nekateri otroci brez spremstva v zavetiščih soočajo s psihosocialno stisko, tesnobo, agresijo in nasilnim vedenjem, nekateri se zatekajo k drogam in prostituciji. Vojna, uničenje, smrt bližnjih, nevarna pot v Evropo in slabi življenjski pogoji v centrih v Grčiji ter dolgotrajni postopki registracije in pridobivanja azila lahko sprožijo posttravmatske stresne motnje, opozarja Unicef.

V luči spora z več evropskimi državami zaradi odpovedi zborovanj pred referendumom o ustavnih spremembah in prepovedi nastopa turških politikov je sicer Turčija v zadnjih dneh večkrat zagrozila z odstopom od dogovora.

Kot je v sredo nazadnje dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, dogovor trenutno preučujejo. Če EU ne bo izpolnila pogojev, kot je odprava vizumov za turške državljane, bi lahko dogovor odpovedali, je dejal. “Dogovor lahko prekinemo enostransko (…) odslej lahko rečemo, ‘ne bomo ga uresničevali in bo konec’,” je pristavil.

Evropska unija je v četrtek v odzivu sporočila, da Evropska unija ostaja zavezana uresničevanju dogovora s Turčijo in da enako pričakuje tudi od Turčije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen