V ponedeljek začetek evakuacije iz taborišča v Calaisu, kjer živi čez 6.000 migrantov

0

Iz begunskega taborišča v francoskem pristanišču Calais, ki ga imenujejo tudi džungla, bodo v ponedeljek začeli evakuirati migrante, ki tam prebivajo. Evakuacija 6400 migrantov, kolikor jih po zadnjih uradnih ocenah živi v taborišču, bo trajala en teden, so danes sporočile francoske oblasti.

Uradniki in humanitarni delavci bodo že v nedeljo migrante začeli obveščati o samem postopku evakuacije. V ponedeljek ob 8. uri po srednjeevropskem času pa jih bodo z avtobusi začeli voziti proti 287 sprejemnim centrom po vsej Franciji. Za prevoz bodo uporabili 145 avtobusov.

“Premagali bomo ta humanitarni izziv,” sta v članku v francoskem časniku Le Monde zapisala francoski minister za notranje zadeve Bernard Cazeneuve in ministrica za stanovanjska vprašanja Emmanuelle Cosse.

Humanitarne organizacije pa so medtem opozorile pred nevarnostjo katastrofe zaradi prenagle operacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi prenatrpanosti v taborišču, kjer je živelo tudi do 10.000 ljudi, vlada kaos, pogoji za bivanje pa so zelo slabi. Higienske razmere so katastrofalne, Sklad ZN za otroke (Unicef) opozarja tudi na izkoriščanje otrok za spolne usluge, nasilje in prisilno delo. Tam so bili namreč tudi številni otroci brez spremstva staršev. (sta)

calais-migrantski-geto2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen