Trump se spet zapleta z novimi bizarnimi obtožbami, tokrat glede “spolnih odnosov” misice Machadove

0

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump se je po besedah njegove demokratske tekmice Hillary Clinton povsem “iztiril” že zgodaj zjutraj v petek ob treh, ko je objavljal besna sporočila na Twitterju, nato pa je še v Michiganu zahteval, naj ameriški predsednik Barack Obama ne pomilosti demokratke.

Za pomilostitev Clintonove seveda ni nobenega razloga, saj ni ničesar obtožena, vendar pa to Trumpovim privržencem ni preprečilo glasnih vzklikov odobravanja. Bizarni poziv proti pomilostitvi je sledil še bolj bizarni seriji tvitov zgodaj zjutraj v petek proti nekdanji miss Universe Alicii Machado, v katerih je med drugim pozival Američane, naj si ogledajo videoposnetek njenih spolnih odnosov, ki ne obstaja.

Trump je sicer dobil malce zadoščenja od komisije za predsedniška soočenja, ki je priznala, da je bilo v ponedeljek nekaj narobe z njegovim mikrofonom, saj je bil nastavljen preveč tiho. Občinstvo v dvorani tega ni opazilo, saj je kandidat pomanjkanje tehnike več kot uspešno nadoknadil z ognjevitimi nastopi proti vsemu, kar je danes narobe z Ameriko in svetom.

Trump še vedno trdi, da je na ponedeljkovem soočenju s Clintonovo zmagal in se sklicuje na spletne ankete, vendar pa so vse resne oziroma “znanstvene” ankete v dneh po soočenju pokazale na preobrat v prid Clintonovi. Celo anketi Rasmussen in televizije Fox, ki zadnji dve desetletji tradicionalno dajeta več prednosti republikanskim kandidatom, sedaj kažeta na vodstvo demokratke.

Trump je svoje zgodnje jutranje objave na Twitterju izpostavil kot dokaz, da bo ob 3. uri zjutraj pokonci in na voljo za vodenje države. Machadovo je označil za odurno prevarantko in priporočil pokvarjeni Hillary, naj si ogleda posnetke njenih spolnih odnosov. Trumpova kampanja medtem napada medije, da pogrevajo primer Machadove, čeprav je Trump tisti, ki zadeve ne more pustiti pri miru. Demokrati pravijo, da je to še en dokaz, da je povsem neprimeren za predsednika, saj enostavno ne more iti mimo zamere.

Začelo se je na soočenju, ko je Clintonova povedala, da je Trump nekdanjo miss Venezuele imenoval “miss piggy” in “miss sobaric”. Trumpovi ga branijo, da ji je le želel pomagati, ker je v pogodbi za tekmovanje miss Universe pisalo, da se ne sme zrediti, sicer bo izgubila krono in denar. Z debeluhinjo jo je zmerjal zato, da ji pomaga.

Namesto, da bi bila hvaležna, pa ga sedaj napada v španoviji s Clintonovo, ki ji je pomagala pri pridobitvi ameriškega državljanstva. Kot pri veliki večini Trumpovih trditev skozi kampanjo, tudi za to ni nobenega dokaza. Trumpovi petkovi izpadi so pri nekaterih komentatorjih ponovno oživeli mnenja, da v bistvu ne želi zmagati na volitvah, ali pa da je bil pod vplivom kakšnega sredstva.

Njegovi podporniki se sprašujejo, zakaj ne preneha z neumnostmi, ki so mu sicer dobro služile v tekmi za republikansko nominacijo in se raje ne posveti učinkovitejšim ukrepom, kot je njegov zadnji televizijski oglas. Ta prikazuje Clintonovo, ki se sprašuje, kako to, da ne vodi v anketah za 50 odstotkov, napovedovalec pa nato našteje njene grehe od zasebnega strežnika elektronske pošte, podpore mednarodni trgovini in druge.

Mediji so medtem v petek uspeli izsiliti objavo posnetka zaslišanja Trumpa v tožbi proti dvema, ki sta odstopila od pogodbe o sodelovanju, potem ko je lani Mehičane označil za posiljevalce in kriminalce. Trumpovi odvetniki so želeli objavo preprečiti. Trump kuharskega mojstra Joseja Andresa in podjetnika Geoffreyja Zakariana toži za deset milijonov dolarjev, ker kljub pogodbi ne sodelujeta pri njegovem novem hotelu v Washingtonu.

Na zaslišanju je povedal, da njegova izjava o Mehičanih ni bila tako grozna ali škodljiva, saj je osvojil republikansko predsedniško nominacijo. “Če bi bile moje besede kaj slabega, potem verjetno ne bi zmagal,” je dejal Trump, ki je med republikanci seveda zmagal prav zaradi teh besed.

Na zaslišanju se je prav tako pohvalil, da gre njegovim poslom zaradi kandidature izjemno dobro. Njegovo ime naj bi bilo vredno dve milijardi dolarjev. Kako bogat je v resnici ni znano, saj vztrajno skriva svoje davčne napovedi.

Newyorški pravosodni minister Eric Schneiderman, ki preiskuje Trumpovo dobrodelno fundacijo, je ugotovil, da ta ni ustrezno registrirana za sprejem več kot 25.000 dolarjev v donacijah na leto. Washington Post je odkril, da Trump v svojo fundacijo ni nakazal niti dolarja od leta 1998, ampak je v financiranje prepričal druge. Iz nje si je potem vzel denar za nakup lastnega portreta za več kot 20.000 dolarjev.

Po ponedeljkovem soočenju se je plaz izrazov podpore Clintonovi oziroma nasprotovanja Trumpu s strani ameriških časopisov še okrepil. Vendar pa mnenja časopisnih uredništev letos ne pomenijo nič. Oziroma skoraj nič. Republikanski časopis Arizona Republic zaradi nasprotovanja Trumpu prejema grožnje s smrtjo, pred prav tako republikanskim časopisom Dallas Morning News pa ob padcu naklade potekajo redne demonstracije. Časopise ljudje torej še vedno berejo. (sta)

alicia-machado

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen