Predvolilna predsedniška kampanja v ZDA se je preusmerila v Trumpove davke

0

Najbolj bizarna predsedniška kampanja v sodobni zgodovini ZDA se je po dnevih razprave okrog telesne teže miss universe iz leta 1996 in drugih žensk konec tedna preusmerila v davčne težave republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki menda skoraj 20 let ni plačeval davkov na dohodek.

Časopis New York Times je anonimno na svoj naslov dobil prvo stran Trumpove davčne napovedi iz leta 1995, kjer je prijavil kar 916 milijonov dolarjev čiste izgube. Časopis je najel davčne strokovnjake, ki so ugotovili, da mu zaradi tega nato 18 let ni bilo treba plačati davka na dohodek.

Trumpov podpornik, nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ga je zaradi tega razglasil za davčnega genija, guverner New Jerseyja Chris Christie pa je zatrdil, da je to zelo dobra zgodba za Trumpa.

Po novem sedaj le domnevni milijarder Trump ni zanikal verodostojnosti dokumenta, vendar pa je napadel New York Times, da je do njega prišel na nezakonit način. Njegova kampanja dodaja, da je Trump plačal več sto milijonov drugih davkov, na primer nepremičninskih.

Vsi predsedniški kandidati ZDA so zadnjih 40 let redno objavljali svoje davčne napovedi in demokratka Hillary Clinton jih je na primer za prav toliko let nazaj.

Trump objavo zavrača z utemeljitvijo, da zvezna davkarija izvaja revizijo, vendar pa davčni strokovnjaki trdijo, da to ni noben razlog proti objavi podatkov.

Clintonova je na televizijskem soočenju pred tednom dni menila, da Trump ne objavi podatkov, ker bodisi ni tako zelo bogat, kot trdi, bodisi ne plačuje davkov ali pa ni tako dobrodelen, kot trdi.

Nad plačevanjem davkov ni navdušen nihče in Trump računa, da mu volivci tega ne bodo zamerili. Republikanec je že med soočenjem navrgel, da je zaradi neplačevanja davkov pameten, in demokrati volivce opozarjajo, da jih je s tem opredelil kot neumne.

Clintonova že objavlja oglase, da Trump ne da niti dolarja za vojsko, za veterane ali zdravstvo. Objave dokumenta ni komentirala, ampak je le preposlala Trumpovo sporočilo na twitterju iz leta 2012, kjer se pritožuje, da kar polovica Američanov ne plačuje davkov. “Ta je krepka od tipa, ki v 18 letih ni plačal niti dolarja,” je dodala Trumpovemu sporočilu.

New York Times poroča, da dokument sega v obdobje, ko je imel Trump hude težave s stečaji podjetij in napačnimi poslovnimi odločitvami. Tako hudih težav sicer le ni imel, saj je upnike prepričal, da so mu na leto plačevali 450.000 dolarjev “preživnine”, dokler se ni ponovno postavil na noge.

Primer po besedah ameriških komentatorjev potrjuje dejstvo, da je njihov davčni sistem pisan na kožo bogatim, še posebej takšnim, kot je Trump, ki se celo hvalijo s tem, kako ga znajo izigravati v svojo korist.

Levičarski filmar Michael Moore je v nedeljo na televiziji NBC opozarjal demokrate, naj se ne veselijo preveč zaradi Trumpovih spodrsljajev, ker je Amerika polna ljudi, ki so tako jezni na sistem, v katerem ne morejo napredovati, da bodo na volitvah z veseljem vrgli “molotovko” z glasom za Trumpa.

Ta se tega, da je izkoristil sistem, niti najmanj ne sramuje, ravno nasprotno, trdi, da je prav zaradi tega, ker zna izigravati sistem, najprimernejši za to, da uredi zadeve v korist vseh Američanov.

“Tak genij glede davkov je veliko boljši kot ženska, ki je proizvedla le veliko dela za FBI,” je za televizijo ABC dejal Giuliani.

Clintonova napoveduje zvišanje davkov za vse, ki zaslužijo najmanj milijon dolarjev na leto. Odstotku najbogatejših bi omejila olajšave, tistim, ki zaslužijo več kot pet milijonov dolarjev na leto, pa bi dvignila davčno stopnjo na 43,6 odstotka.

Trump napoveduje krčenje sedmih davčnih razredov na le tri. Najbogatejši bi plačali 33 odstotkov od dohodka, ustanovljena pa bosta še 25- in 12-odstotni davčni razred. Podjetjem bi davek znižal s 35 na 15 odstotkov. Davka na dedovanje pod Trumpom ne bo.

Trumpovi zagovorniki še vedno testirajo novo fronto napadov na Clintonovo preko njenega moža Billa Clintona zaradi njegove pretekle spolne radoživosti. To se je republikancem doslej vedno maščevalo in bolj preudarni svarijo, da se lahko zgodovina ponovi. A Trump, ki je trenutno tretjič poročen, je v sobotnem nastopu v Pensilvaniji navrgel celo, da tudi Hillary Clinton vara svojega moža.

Giuliani takšne izjave potrjuje, na vprašanje, ali se mu zdi to pošteno glede na to, da je sam tako kot Trump varal dve ženi, preden se je poročil s tretjo, pa je odgovoril, da se kot katolik lahko spove svojemu duhovniku.

Komična oddaja Sobotna noč v živo je v soboto uresničila pričakovanja in naredila parodijo na prvo soočenje kandidatov na univerzi Hofstra. V eni od točk igralec, ki predstavlja senatorja Bernarda Sandersa, volivcem daje zanimiv nasvet. Clintonovo je primerjal s sokom iz suhih sliv, ki morda ni privlačen, ampak če ga ne spijejo, se še precej let ne bodo mogli znebiti lastnega blata. (sta)

donald-trump-drzi-glavo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen