Peter Sušnik: Zaradi revolucije so nas napadli tudi sonarodnjaki, ki so se postavili nad človeka, nad narod in nad Boga!

30

Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je danes daroval mašo za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Spominskem parku Teharje, je v pridigi povedal, da predstavniki Cerkve niso zadovoljni z obstoječim načrtom pokopa povojnih žrtev in urejanja grobišč. Predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik pa je ocenil, da smo žrtve komunistične revolucije.

Lipovšek je prepričan, da bodo z dogovorom s pristojnimi službami uredili še nerešena vprašanja pokopa žrtev. “V odnosu do žrtev medvojnih in povojnih pobojev je treba uresničiti temeljne človekove pravice, ki so jih poznali že v antični dobi in so v vseh časih znamenje resnične kulture in civilizacije“, je dejal škof.

Meni tudi, da je darujoča in odpuščajoča ljubezen edina pot, ki vodi do tako zaželene narodne sprave med živimi in rajnimi, med ubijalci in žrtvami, med preživelimi, ki so bili v vojnem in povojnem času na nasprotnih straneh in so sedaj poklicani k spravi in medsebojnemu odpuščanju.

Za trajen in resničen mir in bodočnost našega naroda je nujno potrebna sprava s preteklostjo, saj ne moremo graditi varne in srečne sedanjosti in prihodnosti, ne da bi poskrbeli za resnično spravo s preteklostjo. Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati. Odpuščanje pa je možno le takrat, če smo pripravljeni priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja,” je še dejal Lipovšek.

Po Sušnikovih besedah je komunistična revolucija vsem vzela pravico do svobode in svobodnega razmišljanja, do svobodnega govora in pisanja, do enakopravnosti v družbi in pred državo. “V nas je vsadila strah pred jasno in iskreno besedo. Učila je naše otroke, naše sosede, naše sodržavljane, da smo obsojeni na življenje poražencev na napačni strani zgodovine,” je dejal Sušnik.

[su_box title=”Komunistična revolucija povzročila bratomorijo”]Sušnik je tudi poudaril, da “čakamo, da slovenska zgodovina 20. stoletja postane odraz resnice, saj smo bili napadeni od zunaj, a so nas zaradi revolucije napadli tudi sonarodnjaki, ki so se postavili nad človeka, nad narod in nad Boga. Izzvali so odpor, ki so ga z ukradenim monopolom nad resnico obsodili in brez milosti pobijali, preganjali, ustrahovali in zatirali”.[/su_box]

Dodal je, da bodo prizori iz Hude Jame, Krimske jame, Košnice, Konfina in vseh naslednjih odkopanih slovenskih krajev groze, mitologijo zadnjih 70 let omajali in pred družbo in državne voditelje postavili jasno vprašanje: “kje najdete razloge, da revolucije ne obsodite, saj je zločin tako očiten”.

Po njegovi oceni je Spominski park Teharje nedokončan spomenik, ki mu je avtor predvidel tudi vlogo simboličnega pokopnega mesta. “Žal ta spominski park za zdaj ni opredeljen kot pokopališče. Žal ta spominski park ni urejen kot grobnica ali kostnica. Žal tu teh, skoraj 800, žrtev iz rudnika Huda Jama ne moremo pokopati, saj kaj takega pravno ni mogoče,” pravi Sušnik.

Posmrtne ostanke iz Hude Jame bodo sicer v ponedeljek začeli prenašati v Spominski park Dobrava pri Mariboru. Pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov pa se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

[su_box title=”Preberite še to”]Komu zvoni v Tezenskem gozdu pri Mariboru, na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi? Več o tem TUKAJ.[/su_box]

Na Teharjah so med drugo svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, ob koncu vojne pa so tam zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja. Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno, konec maja 1945 pa so vanj namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem.

Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna slovenska oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi. (sta/ured)

teharje-2016

Št. komentarjev: 30
 1. jani pravi

  Kraj žalostnega spomina…

 2. polde pravi

  Pietetne Sušnikove besede in čisto ogledalo za dediče morilcev! Naj se vanj dodobra zazrejo!

 3. bruh pravi

  spomnimo , da so podivjani zverinski komunisti zlor abili partizane in partizanke, da jim je uspela komunist ićna “rev olu cija” in nemoten prihod na totalitarno oblast (rdeča državna mafija)……….za ta veliki “uspeh” so pač morali zaklati in zapoditi med 1/4 in 1/3 prebivalstva in vrzel zapolniti z uvažanjem zvestih , mafijsko pokornih in discipliniranih enoumnih smrdečih jugićev……to je to, vse ostalo je sprenevedanje.

 4. breda pravi

  Strašna je bila ta bratomorija med in po 2. svetovni vojni, a enako strašno je, da oblastniki na civiliziran način ne znajo/nočejo pokopati žrtev še 70 let kasneje.

 5. bruh pravi

  in nimam dvoma,da redno prebira recimo dežulkoviće, makaropićke, vojinoprasiće in bando 571……..saj so vsi tako predvidljivi……za njih je celo nek pierazzi, ki živi od italijanske penzije cenjen kao zgodovinar, ker celo preučuje in poučuje celo svetovno zgodovino…..in sicer od leta 1941 do 1945 v jugi in med titovci…….zgornji, saj se je svetovna zgodovina zaćela leta 1941 in končala leta 1945, mar ne?…….

 6. Milko pravi

  Zanimiv stavek: “Izzvali so odpor, ki so ga z ukradenim monopolom nad resnico obsodili in brez milosti pobijali, preganjali, ustrahovali in zatirali”. Se pravi, da komunisti ne bi smeli pobijati in preganjati oboroženih odpornikov proti sebi. Zakaj pa to ne velja tudi na Nemce, domobrance, ustaše? Ali, če hočete, Američane v Afganistanu?

 7. Slovenec 33 pravi

  Kaj vam res še ni jasno, da so partizani s svojimi pomagači na koncu 2. svetovne vojne izbojevali nadaljevanje okupacije slovenskega naroda .
  To nikakor ni bila osvoboditev ampak genocid nad jedrom slovenskega naroda.
  Rezultati tega genocida so v nad 600 moriščih.
  Še danes se nadaljuje okupacija slovenskega naroda – ni še osvobojen.

 8. untergang pravi

  domobranci, izdajalci lastnega naroda. pika.
  noben govor ne bo tega spremenil.

 9. janko pravi

  @unter: a to vseeno ne dovoljuje klati vsepovprek ali pač?

 10. Medeni pravi

  To kar se dogaja pri nas in na hrvaškem je poveličevanje kolaboracije.
  imam vprašanje:
  zakaj se recimo v Franciji ne šopirijo petokolonaši .
  pri nas pa bo prišlo tako daleč ,da boste jim postavljali spomenike kot
  Narodnim junakom ,ki so nas skupaj z zavezniško in Rusko vojsko osvobodili nacizma in fašizma
  Malo tudi v to smer razmislite
  Lep pozdrav iz Lendave

 11. untergang pravi

  vsaka država je po vojni počistila z izdajalci.
  bruh rabi očitno lekcijo zgodovine.

 12. bruh pravi

  Medeni, ker tam zločinski, sistemsko mafijski in zverinski komunisti niso zamenjali nacistov in fašistov………kar je isto kot komunisti…….ampak ti tega ne boš nikoli spregledal toliko manj sprejel…..
  ni razlik med gestapovcem in našim udbašem…..jih ni. oboji zverine, morilci in zločinska roka totalitarne partije….nacional-socialistične ali komunistične….isti.

 13. bruh pravi

  untergang, verjamem, da bi rad klal….o tem nimam nobenega dvoma, glede na to kaj zagovarjaš in kdo si…..

 14. gogi pravi

  Je že zadnjič Janša povedal kakšna naj bo sprava. Najprej priznanje, nato kesanje in obžalovanje, šele nato podanje rok.

 15. vencelj pravi

  Sprava bo v Sloveniji možna šele po letu 2030, ko ne bo več niti sledu o zločincih, ki so storili ta grozodejstva. Šele potem se bodo lahko njihovi otroci in vnuki pokesali za grehe svojih rdečih prednikov in nastavili nastavke za prihodnjo spravo.

 16. bruh pravi

  Medeni, a ti se zavedaš kako nestrpen in sovražen si?…..ker resnično, ne zgledaš slab človek…..prej obratno…..ampk glede na enoumo vzgojo zgleda,da se tega sploh ne zavedaš……….

  sam sem prepričan, da nisi na nivoju untergangića……takim ni pomoći….zavedajo se, da so nestrpni in divje sovražni so vseh in vsakogar ne spada v jugo.komunistično smrdečo čredo.,……ampak ti, medeni, pa vseeno smatram, da ne spadaš v isti krvavordeči-partijsko-udbaški koš……dvomim, da bi javno zagovarjal naše jugo.komunistićne klavce otrok in žena……v to zelo dvomim, si le precej opranoglav…..kar je popolnoma razumljivo.

 17. bruh pravi

  danes smo VSI evropejci na strani madžarov…….ne zaradi nas samih ampak zaradi prihodnosti, potomcev itd…….

 18. A je on še sploh normalen pravi

  Dokumentirano je in to celo z video posnetkom, kako domobranci prisegajo nacizmu in Hitlerju. Dejte si ga pogledat prosim.

 19. raft pravi

  Darujoča in odpuščajoča ljubezen je edina pot ki vodi do narodne sprave? Se ne strinjam. To je opravilo sodišča, ker smo kot civiliziran narod prerasli krvno maščevanje.

 20. re gornjemu pravi

  In to pišeš ti, ki si še pred kratkim grozil, kako je treba pobiti, vse “komunajzerje, kučaniste,muslije” in kaj vem koga še vse? Pa ne da so ti “oprali možgane”?

 21. frantušek pravi

  Vsi predsedniki države Slovenije so prekrivali, zakrivali, skrivali morilce in morišča z zapiranjem arhivov. Torej, kot takšni sokrivi genocida nad človeštvom.

 22. raft pravi

  re gornjemu pravi:

  In to pišeš ti, ki si še pred kratkim grozil, kako je treba pobiti, vse “komunajzerje, kučaniste,muslije” in kaj vem koga še vse? Pa ne da so ti “oprali možgane”?
  ———————–
  Če misliš name se motiš. Tega nisem nikoli napisal.

 23. untergang pravi

  bruhič

  gestapo -udba
  oboji morilci in zverine
  belčki in kler prisežejo nacizmu, torej morilcem in zverinam

  če bi malo pojasnil tole, prosim.

 24. raft pravi

  untergang

  Slovenski partizani so si izborili komunizem in Jugoslavijo. Komu so zaprisegli?

 25. untergang pravi

  raft

  a rabi pobruhani pomoč pri odgovoru.. 😀
  no, tudi ti nisi razložil, zakaj jih meče v isti koš.tu pet desnih itak nima intelekta za enega levičarja.

 26. ejzrj@yahoo.com pravi

  DEJTE PRERASTIT TEGA BOGA. tAKO KOT OTROCI PRERASTEJO BAV BAVE, BOŽIČKE, RUDOLFE IN PODOBNE PRAVLJICNE LIKE.

 27. raft pravi

  untergang pravi:

  pet desnih itak nima intelekta za enega levičarja.
  ————————-
  Lahko ti naštejem neomejeno število izrečenih levičarskih neumnosti. Ena od biserov je Hanova trditev, da je stolp v Pizi nagnjen v desno. Mi lahko poveš izrečeno neumnost podobne teže kateregakoli desnega politika?

 28. A je on še sploh normalen pravi

  Raft. Neumnost desnega politika skoči ven vsakič, ko začne omenjat boga.
  Vsak odrasel, zrel in inteligenten človek je že zdavnaj prerastel pravljične like in gleda na svet z realnimi očmi.

 29. raft pravi

  A je on še sploh normalen pravi:

  Raft. Neumnost desnega politika skoči ven vsakič, ko začne omenjat boga.
  ————————–
  Boga omenjajo levi in desni. Mislim sem na dokazljive neumnosti.

 30. Aurelius pravi

  Začnimo objavljati neumnosti levih politikov! Ena je tu: “Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen