Osrednjo Italijo stresel nov močan potres; žarišče jugovzhodno od Perugie

0

Osrednjo Italijo je davi ob 7.40 stresel nov močan potres. Po podatkih Evro-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je imel magnitudo 6,5, žarišče pa je bilo jugovzhodno od mesta Perugia 10 kilometrov pod površjem Zemlje. Čutiti ga je bilo tudi v Sloveniji. Sledilo je več popotresnih sunkov. Za zdaj poročajo o gmotni škodi, o žrtvah še ne.

Zaradi potresa, ki je trajal več sekund, se je v regiji Marke zrušilo več stavb, ki so bile poškodovane v sredinih močnejših potresih. Ljudje so v paniki stekli na ulice, poročanje RAI povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

O veliki škodi med drugim poročajo iz mesta Norcia blizu žarišča potresa, kjer sta med drugim poškodovani zgodovinska bazilika svetega Benedikta in mestna hiša.

V italijanski pokrajini Rieti so tamkajšnje cerkvene oblasti po potresu preventivno zaprle vse cerkve, dokler ne bodo strokovnjaki preverili, v kakšnem stanju so, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Rimu so po potresu začasno zaprli dve progi podzemne železnice, moten je bil tudi železniški promet.

Potres je bilo čutiti po vsej Italiji, pa tudi v delih Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in v Sloveniji. Urad za seizmologijo in geologijo na agenciji za okolje ocenjuje, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici.

Potresi z magnitudami od 4,6 do 5,9 so osrednjo Italijo stresli že v sredo in povzročili znatno gmotno škodo ter posredno zahtevalo eno smrtno žrtev; umrl je 73-letni moški, ki je med potresom doživel srčni napad. Sredinim potresom je sledilo še več sto popotresnih sunkov.

Osrednjo Italijo je že 24. avgusta prizadel katastrofalen potres z magnitudo 6, v katerem je umrlo 298 ljudi, 3000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Po oceni vlade je bilo škode za najmanj štiri milijarde evrov. (sta)

potres-magnituda

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen