Orban pred referendumom znova pozval volivce k zavrnitvi migrantskih kvot

0

Madžarski premier Viktor Orban je danes volivce pozval, naj na nedeljskem referendumu zavrnejo obvezne migrantske kvote za članice EU, češ da migranti “ogrožajo varen način življenja v Evropi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na javnomnenjske raziskave ni dvoma, da bodo na referendumu kvote zavrnili, je pa vprašanje, ali bo glasovalo več kot 50 odstotkov volivcev, kar je pogoj za veljavnost referenduma. Manj kot 50-odstotna udeležba pa bi pomenila poraz za Orbana, ki si želi z njim utrditi oblast.

V danes objavljenem mnenjskem prispevku je Orban zapisal, da je dolžnost Madžarov, da njegovi vladi pomagajo v boju proti “liberalnim vrednotam bruseljske elite”. “Množične migracije brez nadzora pomenijo resno grožnjo. Ogrožajo miroljuben in varen evropski način življenja,” je zapisal v prispevku za madžarski časnik Magyar Idok.

“Z referendumom lahko vsem Evropejcem pošljemo sporočilo, da je na nas, evropskih državljanih, da s skupnimi prizadevanji EU vrnemo k razumu ali pa pustimo, da razpade”.

Opozicijske stranke in skupine za človekove pravice so sicer pred referendumom v Budimpešti pripravile vrsto manjših protestov.

Na referendumu bodo volivci odgovarjali na vprašanje: “Ali želite dovoliti EU, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev Nemadžarov na Madžarsko?”.

Shema EU predvideva premestitev 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice, da bi tako pomagali članicama, ki se soočata z velikimi migracijskim pritiski. Madžarska bi po tem načrtu sprejela okoli 2300 prosilcev za azil, a doslej ni sprejela niti enega.

V Bruslju poudarjajo, da gre za zavezujočo odločitev v skladu z zakonodajo EU. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je tako v sredo poudaril, da gre za referendum o prihodnjih kvotah oz. odločitvah zanje, ne obstoječih. Dodal je, da je komisija pripravljena poslušati odločitev madžarskega ljudstva in da ga referendum ne skrbi, saj je demokracija na Madžarskem zrela. (sta)

viktor-orban-zamisljen

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen