Nemška vlada kritična do vodstva vse bolj toneče Deutsche Bank

0

deutsche-bankNemški podpredsednik vlade in predsednik koalicijskih Socialnih demokratov (SPD) Sigmar Gabriel je v nedeljo izrazil kritiko do vodstva Deutsche Bank, katere delnica je v zadnjih dneh potonila. Ocenil je, da je “neodgovorno” vodstvo Deutsche Bank s svojimi dejanji ogrozilo na tisoče delovnih mest.

“Ne vem, ali naj se smejim ali jočem nad dejstvom, da ima banka, ki je špekulacijo spremenila v poslovni model, zdaj sebe za žrtev,” se je Gabriel, sicer tudi nemški minister za gospodarstvo, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odzval na besede izvršnega direktorja Deutsche Bank Johna Cryana, ki je prejšnji teden za padec tečaja delnice na rekordno nizko raven okrivil špekulante.

Po črnem scenariju bi lahko delo v Deutsche Bank izgubilo na tisoče ljudi, je opozoril Gabriel in dodal, da morajo zdaj zaposleni “nositi posledice norosti, ki so se je pred izbruhom krize šli neodgovorni menedžerji”.

Deutsche Bank je pod pritiskom, vse odkar je ameriško pravosodje prejšnji meseci zahtevalo plačilo 14 milijard dolarjev vredne kazni zaradi nepravilnosti pri prodaji tveganih vrednostnih papirjev pred finančno krizo. Strahovi glede finančnega zdravja banke in špekulacije, da bi lahko banka potrebovala državno pomoč, so delnico potisnili rekordno nizko.

V petek je sicer delnica okrevala, potem ko je bilo objavljeno poročilo o domnevni poravnavi, skladno s katero naj bi ameriške oblasti banki kazen znižale za 5,4 milijarde dolarjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen