Na slovesnosti ob obletnici združitve Nemčije v Dresdnu Merklovo psovali

0

V Dresdnu so danes slovesno obeležili 26. obletnico vnovične združitve Nemčije. Kanclerka Angela Merkel je ob dnevu nemške enotnosti pozvala k spoštovanju in pripravljenosti na dialog. A na ulicah Dresdna je kanclerko in druge visoke goste pričakalo več sto jeznih protestnikov, ki so vzklikali Izginite ter Merklova mora stran, kanclerko pa so tudi psovali.

Množica, ki je Merklovo, nemškega predsednika Joachima Gaucka in druge goste pričakala pred znamenito cerkvijo Naše gospe, je med drugim kričala Izdajalci ljudstva, slišati je bilo tudi vzklik Odj… ter huronsko piskanje na piščali in druga žvižgala. Več sto policistov je trg pred cerkvijo pred protestniki zavarovalo s kovinskimi ograjami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Demonstranti, večinoma moški, so vzklikali tudi ob odhodu politikov iz cerkve in pri tem v solze spravili soprogo saškega ministra za gospodarstvo Martina Duliga, nekega temnopoltega moškega pa so žalili z oponašanjem opičjih zvokov. Med protestniki je bil tudi soustanovitelj do muslimanov sovražno nastrojenega gibanja Pegida Lutz Bachmann. Na drugi strani zaprtega območja se je medtem zbrala manjša mirna skupina ljudi, ki so politikom zapeli in se jim smehljali.

Po ekumenskem bogoslužju v znameniti dresdenski cerkvi so osrednjo slovesnost pripravili v operni hiši Semperoper. Slavnostna govornika sta bila predsednik bundestaga Norbert Lammert ter predsednik bundesrata in ministrski predsednik Saške Stanislaw Tillich. Slednji je opozoril, da se tudi z besedami ne sme prekoračiti določenih meja.

“Osramočeni doživljamo, kako lahko besede podžgejo sovraštvo in nasilje. To je nehumano in globoko nedomoljubno,” je poudaril Tillich. Lammert pa je dejal, da imajo tisti, ki danes posebej glasno žvižgajo in vpijejo ter na trgih brezplačno izlivajo svoje neverjetno ogorčenje, očitno izjemno skromen spomin na to, v kakšnem stanju sta bila to mesto in ta država, preden je bila mogoča nemška enotnost. “Paradiž na zemlji ni tu. Ljudje, ki ga obupno iščejo, pa menijo, da je v Nemčiji,” je povedal Lammert, ki je imel v mislih begunce v Nemčiji, rojake pa je pozval k samozavesti in optimizmu.

Merklova je že pred osrednjo slovesnostjo izpostavila, da je 26 let po vnovični združitvi Nemčije dan enotnosti za večino Nemcev še vedno dan veselja in hvaležnosti. Hkrati je priznala, da ostajajo tudi problemi. “In osebno si želim, da te probleme rešimo skupaj, z obojestranskim spoštovanjem, s sprejemanjem zelo različnih političnih mnenj, in tudi da najdemo dobre rešitve,” je povedala kanclerka.

V Dresdnu sicer vladajo poostreni varnostni ukrepi, za varnost skrbi 2600 policistov. V mestu je namreč za danes napovedanih okoli deset protestov, tako levičarskih kot desničarskih. Že v nedeljo je preplah povzročil požig treh policijskih vozil in psovanje dresdenskega župana Dirka Hilberta. Pred tednom dni pa so neznanci z eksplozivnimi sredstvi napadli mošejo in kongresni center, v katerem bo danes popoldne goste sprejel nemški predsednik.

V podporo Pegidi se je na ulicah zbralo med 4000 in 5000 protestnikov, do izgredov pa ni prišlo, piše nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik policije je množici izrazil zadovoljstvo, da ni prišlo do izpadov posameznikov, za kar je dobil aplavz in vzklike: “En, dva, tri, hvala policija.”

Med 250 in 300 ljudi pa se je zbralo na mostu na Elbi, kjer prav tako ni prišlo do nobenega incidenta, protestniki pa so se zbrali za odprt in barvit Dresden.

Prestolnica Saške Dresden je eno izmed mest v nekdanji Nemški demokratični republiki, v katerih so mirni protesti leta 1989 prispevali k padcu Berlinskega zidu. To mesto je tudi sedež desničarske Pegide in prizorišče vsakotedenskih protestov proti migracijski politiki nemške vlade. (sta/ured)

angela-merkel-dresden

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen