Na dražbi revolver, s katerim je Verlaine skušal ubiti Rimbauda

0

verlain-rimbaudNajbolj znan revolver v francoski literaturi, s katerim je pesnik Paul Verlaine skušal ubiti svojega mladega ljubimca, pesnika Arthurja Rimbauda, bo 30. novembra ponujena na dražbi avkcijske hiše Christie’s v Parizu. Pri Christie’s si nadejajo, da bi za revolver lahko iztržili do 60.000 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Verlaine je revolver kupil v Bruslju 10. julija 1873 z namenom, da bo končal svojo strastno ljubezensko zvezo z najstniškim ljubimcem Rimbaudom. Zaradi njega je namreč 29-letni pesnik zapustil svojo prav tako mlado ženo in otroka.

Toda po srečanju v Londonu, ki je navdihnilo Rimbaudovo Obdobje v peklu in je minilo v dimu opija in ob pitju absinta, se je Verlaine vrnil k družini v Belgijo. Rimbaud mu je kmalu sledil. Srečala sta se v hotelski sobi, kjer sta vpila, jokala in se ob tem napila. Kot je pričal Rimbaud, je Verlaine nenadoma na plano potegnil revolver in mu rekel: “Tako te bom naučil, kako oditi!”

Verlaine je dvakrat ustrelil proti Rimbaudu. Ena od krogel je mladega pesnika, ki danes velja za simbol uporništva, zadela v roko.

A kljub vsemu ljubimec ni sprejel zavrnitve. Potem, ko so mu v bolnišnici oskrbeli rano, je ponovno našel Verlaina in ga prosil, naj se vrne k njemu. Starejši pesnik, ki se je vse življenje predajal raznim odvisnostim, je vanj na ulici ponovno usmeril revolver. Ustavil ga je mimoidoči policist.

Verlaine je bil obsojen na dve leti ječe, v času prestajanja kazni pa se je spreobrnil v katoliško vero. Mnogi menijo, da je to storil le za to, da bi ujezil Rimbauda. V zaporu je Verlaine napisal 32 pesmi, ki so bile med drugim objavljene v zbirkah Modrost ter Nekoč in nedavno.

Rimbaud se je nato vrnil na domače posestvo v Roche, kjer je dokončal svoje delo Obdobje v peklu. Napisal je še zbirko Iluminacije in se pri 20 letih poslovil od poezije. Bil je navdih kulturnemu gibanju v 60. letih minulega stoletja, med drugimi ga je občudoval Jim Morrison. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen