Slovenija razglašena za prvo zeleno državo na svetu

0

Slovenija je na današnji slovesnosti na Ljubljanskem gradu kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije. Celovito oceno države je opravila organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem, ki je pri tem upoštevala 100 kriterijev. Slovenija je dosegla 96-odstotno skladnost.

Kot je v izjavi za medije pojasnil predsednik Green Destinations Albert Salman, so predstavniki organizacije ocenjevanju Slovenije namenili veliko časa. Govorili so s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), ministrstev, tudi s strokovnjaki iz akademskega sveta, ki so jim podali odgovore na vprašanja, vezana na 100 kriterijev. “Ugotovili smo 96-odstotno skladnost,” je povedal sogovornik.

“Bodite ponosni na svojo državo in skupaj zagotovite, da boste tudi čez pet let ponosni na to, kar ste dosegli pri ohranjanju karakterja in zelene, čiste, avtentične ponudbe za obiskovalce,” je Slovencem na srce položil Salman.

“Pred leti smo vse vsi ključni akterji slovenskega turizma s Strategijo razvoja slovenskega turizma 2012-2016 zavezali k razvoju trajnostnega turizma. Veseli me, da se je ta smer izkazala za pravilno,” je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

“Na STO smo lani razvili Zeleno shemo slovenskega turizma, s katero vplivamo na varovanje okolja, ohranjanje naših lokalnih posebnosti in na večjo kakovost življenja, turistom pa omogočamo odlična doživetja,” je dodala direktorica STO Maja Pak. “V mednarodni strokovni javnosti postaja Slovenija prepoznana kot majhna država z velikimi koraki na področju trajnostnega razvoja,” je poudarila.

Današnja slovesnost je vrhunec dvodnevne konference Global Green Destinations Day, ki jo ob svetovnem dnevu turizma gosti Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016. Na njej so razglasili tudi top 100 trajnostnih destinacij sveta; izbrane destinacije so prejele certifikate Quality Coast, Quality Destinations in Slovenia Green.

100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu se nahaja v 46 državah. Iz Slovenije so se na seznam uvrstile Ljubljana, ki je bila na njem že v njegovi prvi različici leta 2014, ter vse destinacije, ki so prejemnice znaka Slovenia Green Destination. Ljubljana je slavila dvakrat, saj je tako nosilka certifikata Slovenia Green kot tudi Quality Destination.

Poleg Slovenije so sicer države z največjim številom destinacij na seznamu še Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija, so pojasnili na STO.

Na slovesnosti so razglasili tudi osem novih dobitnikov znamke kakovosti Slovenia Green Destination. To so postali Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela Krajina in Velenje. Trije novi ponudniki namestitev pa se lahko pohvalijo z znakom Slovenia Green Accomodation: Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr’Gavedarjo.

Skupno je tako sedaj v Zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 17 destinacij in 10 ponudnikov. (sta)

bled-otok2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen