SDS toži državo za skoraj 900.000 evrov zaradi vpliva nezakonitih sodb v aferi Patria na volitve leta 2014

39

V SDS od države terjamo plačilo 886.257,37 evrov zaradi posega državnih organov v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v aferi Patria, hkrati pa javno predlagamo državnemu pravobranilstvu, da to odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev, ki so krivo tožili in sodili v zadevi Patria, so zapisali na spletni strani SDS.

Slovenska demokratska stranka je preko odvetniške družbe Matoz na Okrožno sodišče v Ljubljani  zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo zaradi plačila 886.257,37 evrov s pripadajočimi pripadki. Z zaporom predsednika SDS Janeza Janše in nezakonito sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani in kasnejšimi pristranskimi in nezakonitimi postopki proti Janezu Janši, kar se je izkazalo tudi v odločitvah Ustavnega sodišča Republike Slovenije, je SDS nastala velika premoženjska škoda.

Razvoj dogodkov v primeru Patria in nezakonitem zaporu Janeza Janše je namreč pokazal, da je šlo za vnaprej načrtovano rušitev predsednika stranke SDS, da se onemogoči največjo opozicijsko stranko na volitvah v Državni zbor Republike Slovenije,  kar jim je delno žal tudi uspelo, saj je SDS na predčasnih volitvah 2014 dosegla veliko slabši volilni rezultat, kot so ga  napovedovale ankete pred volitvami vse do dne, dokler predsednik SDS na podlagi nezakonite sodbe ni moral na prestajanje zaporne kazni. Še več. Stranka SDS je še 25. maja 2014 z veliko prednostjo zmagala na volitvah v Evropski parlament. Poseg v demokratičnost volilnega procesa z nezakonitimi sodbami v procesu Patria je bil na predčasnih volitvah v DZ julija 2014 tako velik, da je vplival tako na volilno udeležbo kot na sam volilni rezultat. Pri tem dodajamo, da je ustavno sodišče v sosednji republiki Avstriji razveljavilo drugi krog volitev za predsednika države zaradi bistveno manjših kršitev, kot so se zaradi procesa Patria dogajale v Sloveniji. Več eminentnih pravnikov v državi, denimo Marko Šorli, vodja kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča v RS, ali mag. Matevž Krivic, ddr. Klemen Jaklič, dr. Matej Avbelj in mnogi drugi so že med samim procesom opozarjali na nestrokovno ravnanje sodišča, vendar se okrajno, višje in vrhovno sodišče na to ni oziralo in je šele Ustavno sodišče Republike Slovenije odpravilo vse krivične sodbe in sklepe prejšnjih sodnih instanc.

Zaradi vseh teh namerno povzročenih protipravnih ravnanj sodišč je bila SDS narejena velika politična škoda. Predsednik SDS Janez Janša je bil na podlagi pravnomočne sodbe pozvan na prestajanje zaporne kazni dne 20.6.2014, predčasne državnozborske volitve pa so bile 13. julija 2014. Vsakomur je jasno, da je bila ta sodba v funkciji volitev, saj je bilo zaradi nezakonitega prestajanja zaporne kazni predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji.    V kolikor do protipravnega ravnanja v procesu Patria ne bi prišlo, bi stranka SDS na predčasnih volitvah leta 2011 in leta 2014 dobila vsaj tako visok odstotek glasov kot na volitvah leta 2008. Razlika med odstotkom glasov, ki jih je prejela SDS na volitvah leta 2008 in odstotkom glasov  prejetih na volitvah leta 2011 in 2014 ter na ta odstotek glasov vezana proračunska sredstva, predstavlja neposredno materialno škodo, ki jo je zaradi protipravnega ravnanja, za katerega je odškodninsko odgovorna država Slovenija, utrpela SDS.

Zaradi nezakonitega prestajanja kazni je bilo predsedniku SDS onemogočeno sodelovanje v predvolilni kampanji. Janez Janša je na prestajanje kazni odšel 20.6.2014, predčasne volitve pa so bile razpisane za 13.7.2014. Skladno s prvim odstavkom 2. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) se lahko volilna kampanja začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja, zato je bila SDS v volilni tekmi  zaradi protipravnega ravnanja  države dejansko onemogočena. Zaradi tega je tudi podpredsednik SDS Zvonko Černač dne 27.6.2014 na predvolilnem soočenju na nacionalni televiziji javno povedal, da SDS v predvolilni kampanji zaradi nezakonito zaprtega predsednika stranke ne more polno sodelovati, saj edino predsedniku SDS ni bilo omogočeno sodelovanje na TV in drugih soočenjih predsednikov parlamentarnih strank. Ker je Janez Janša v času predvolilne kampanje prestajal zaporno kazen na podlagi nezakonite sodbe, se je velik del volilnega telesa odločil volitve »bojkotirati« in na volišča ni odšel, zaradi česar je bil izid volitev za SDS bistveno manj ugoden kot bi bil v primeru, če bi v kampanji lahko sodeloval tudi Janez Janša.  Več kot sto tisoč volivcev SDS se namreč zaradi politično motiviranega in ugotovljeno nezakonitega kazenskega postopka zoper predsednika SDS volitev ni udeležilo, saj niso želeli glasovati na volitvah, ki so jih ocenili za nelegitimne. Takšno oceno je podal tudi analitik Andraž Zorko iz Valicona, družbe, ki v Republiki Sloveniji že vrsto let opravlja javnomnenjske raziskave.

Zaradi protipravnega ravnanja je bila SDS v teh letih oškodovana za 886.257,37 evrov, za kolikor stranka tudi toži Republiko Slovenijo. V SDS javno predlagamo državnemu pravobranilstvu, da odškodnino izterja od Branke Zobec Hrastar, Andreja Ferlinca, Branka Masleše, Barbare Klajnšek in ostalih sodnic in sodnikov ter tožilcev, ki so krivo tožili in sodili v zadevi Patria.

Pripis: Na vrhovnem državnem tožilstvu so tožbo SDS proti državi zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve leta 2014 označili za “tako absurdno, da si ne zasluži nobene niti najmanjše reakcije državnega tožilstva”. Po njihovem mnenju gre le za nov poskus ustrahovanja pravosodja. Danes se je torej zgodil precedens: generalni državni tožilec Zvonko Fišer je kar javno izdal navodilo, kaj naj se dela s tožbami, s katerimi hočejo pravico doseči njegovi “državni sovražniki” …

foto matic stojs

 

Št. komentarjev: 39
 1. Pesjanar pravi

  Primerjava z avstrijskim pravnim redom in našim je skrajno neprimerna,saj smo mi še v starem komunističnem času,,to pomeni nekaj svetlobnih let za naprednimi državami kot je Avstrija.

 2. Fazan pravi

  Bravo, SDS. Oni razumejo samo, če jih po žepu.

 3. Mihec pravi

  Stožit bando do zadnjega centa! Pa še premala odškodnina je to!

 4. kralj matjaž pravi

  zgleda da je janezku začelo zmanjkovati denarja od orožja pa ga skuša dobit na tak način pokavrjen do groba ni kaj

 5. Petrovc pravi

  Te dobro! SDS ne toži države, toži NAS VSE DAVKOPLAČEVALCE!
  Kdo pa bo poravnal, izgubljeno tožbo!
  Vlada?????
  naša vlada je že tako zapufana!!!

 6. Dušan Oberč pravi

  Zahtevati bi morali devetmilijonov. In bi jim hitro odobrili devetstotisoč. Pax in casa…..lp.

 7. Dušan Oberč pravi

  Predlog : objaviti samo neanonimne komentarje. Dobro ? Slabo ?

 8. bonifen pravi

  Kdo bo tožil medije za laži in zavajanja, ker so bili oni promotor nejanša propagande in s tem ustvarjalci volilnega rezultata?
  Nam, davkoplačevalcem je bila s tem storjena škoda cca. 30mrd€.
  Ali bo Slovenija kdaj tožila Finsko, za posredno vmešavanje v notranje politične zadeve. Bo Finska, kdaj tožila prinašalce laži?
  Nazadnje, kdo je poslal Lenina v Rusijo?
  Vprašanj je veliko a žal, vedno je isti odgovor.

 9. zvone pravi

  Premalo, morali bi zahtevati minimalno 10 milijonov evrov! Levičarska banda je tako polna denarja, vedno bila in vedno bo, saj krade že 70 let!

 10. Spijens.si pravi

  Kje bo murglus bedakus našel tolko keša, da bo plaču vso gospodarsko škodo, ki jo je povzročil s svojo kratkovidnostjo? 30mrd € bo premalo.
  Samo, da se podjetje Patrija spravi nad njih, kje je šele Rotis, Slovenski davkoplačevalci? nazadnje je Finsko ves postopek tudi stal nekaj in še več ugleda. Lahko bi še našteval.
  Važno je, da ima on ukradeno hišo v Murglah in penzijo penzijo, pa, da folk tega niti ne “šteka”. Lepo je biti murgelcwerk v deželi medijsko nepismenih pametnjakovičev.

 11. Beno pravi

  Če bi bili pravna država bi SDS dobila vse do zadnjega centa, tako pa že sedaj vemo, da bodo Fišerjevi tožilci vse skupaj zavrgli. Stavim milijon evrov da bo tako!

 12. raft pravi

  Beno pravi:

  Če bi bili pravna država bi SDS dobila vse do zadnjega centa, tako pa že sedaj vemo, da bodo Fišerjevi tožilci vse skupaj zavrgli. Stavim milijon evrov da bo tako!
  ———————————–
  Fišerjevi tožilci ( ne vsi ) so zelo nebogljeni v EU prostoru.

 13. raft pravi

  Petrovc pravi:

  Te dobro! SDS ne toži države, toži NAS VSE DAVKOPLAČEVALCE!
  Kdo pa bo poravnal, izgubljeno tožbo!
  Vlada?????
  naša vlada je že tako zapufana!!!
  ————————-
  Spoštovani@ Petrovc. A sedaj se bomo pa za 990 jurjev cenkali? Kaj pa NLB, pa Štefkini milijončki, pa………………………? Sicer pa bodo v tem primeru grenko slino požrli samo ta levi.

 14. Petrovc pravi

  Janšo smo podpirali, do zadnjega diha, pri obtožbi na osnovi domnev-Patria! Janša in SDS pa sedaj počneta TOČNO ISTO, kot Masleša: SFUKATI GA (JIH) JE TREBA,…….
  Ko bo Janša dokazal, da je v KATERIKOLI demokratični ureditvi z večstrankarskem sistemom, KDAJKOLI v zgodovini, ena stranka zmagala z več kot 51%, bo njegova tožba VSAJ NORMALNA, ne pa upravičena!

 15. Petrovc pravi

  Kajti, četudi bio SDS zmagala z 49% procenti, z njo nihče neče v koalicijo!

 16. svatne pravi

  Kdor prebere sedmi člen ZVDZ ve, da nobena sodba ni zakonita. Ne velja niti zakon, po katerem so (bili) prizadeti (ob)sojeni, niti nimajo mandata sodniki, saj jih (iz)voli DZ – a poslanci niso izvoljeni in nimajo mandata, saj nihče izmed njih ni “na dan glasovanja (volitev) dopolnil 18 let starosti”, kakor terja ZVDZ.

 17. LEX pravi

  Od pravosodja pričakujem , da bo naredilo vse, da bo tožba prišla EXPRESS na ESČP…. Tako jo bodo res vzeli resno, in seveda znesek bo še večji …

 18. JANŠEVIZEM?? Ne poznam! pravi

  JANŠEVIZEM?? Ne poznam! … Poznam pa bedake, ki bi rabili tečaj demokracije …

 19. Feri pravi

  Tožit komunistično oblast, pa ne v Sloveniji. Tu je vse le Sizifovo delo. Z tožbo na EU sodišče za človekove pravice. Z obrazložitvijo stališč vodstva vrhovnega sodišča RS Za take precedense ima EU zakon, ki lahko zaobide zakone posamezne države, ki pravijo, da morajo biti izčrpana vsa pravna sredstva v RS. To pa bi lahko trajalo mnogo let z namernim zavlačevanjem do zastaranja kot je bila Patria in s pomočjo katere afere so komunisti dobili vsaj 3 volitve v RS
  Ne poznam racionalne razlage zakaj ne gre JJ na EU sodišče za človekove pravice v Strazburg?

 20. Petrovc pravi

  Janez je imel, konec prejšnjega tedna, govor svojim, v Ribnici (Rajbnci)! Ko sem poslušal na NORA24TV v službi bebavih, sem se zjokal.
  Janez je Rajbnco razglasil za kulturno in gospodarsko središče Slovenije!!!!!!!!!!!!!!
  Celo poveličevalno je govoril o Škrabcu-Škrabčevi ulici!
  jej, jej, jej, Janez in Mefisto sta si zelo podobna! janez bi nastavil za en sam volilni glas, Mefisto pa nastavlja za en sam špricar!

 21. MoroStar pravi

  Feri pravi:

  06. 09. 2016 ob 17:32

  Ne poznam racionalne razlage zakaj ne gre JJ na EU sodišče za človekove pravice v Strazburg?
  ————————————————————–
  Zato jo pa Janez pozna, racionalno razlago!

 22. MoroStar pravi

  Feri, to ja tako kot tista:
  Ko prideš domov, udari ženo. Če ti ne veš, zakaj, ona zagotovo ve.

 23. pubec pravi

  O Nataši Pirc Musar pišete, kako je “do amena zavržno” sprejeti denar od Trumpa, sprejeti denar od slovenskega naroda pa ni zavržno dejanje????Mislim, da mnogo bolj!

 24. kmet pravi

  Danes je velikemu številu rodečim mačkam nekdo na rep stopil, zato cvilijo v eno in bodo cvilile še nekaj časa.

 25. Petrovc pravi

  G. @Raft: oba veva, kako se bo končalo s to tožbo! Nacija pa doživlja prosti pad morale in gospodarstva. KDO SE BO UKVARJAL Z JUTRI????

 26. bruh pravi

  in da smo si jasni, sds-ova poteza nima nobene možnosti uspeha v državni, ker je rdeča mafija sinonim za državno oblast …..ampak, glavno je ,da si upajo, ker drugače je belorusija že tu…….smrdečemu mafijskemu in zločinskemu pra scu je treba vedno jasno in glasno povedati, da je to kar je, vsaj to znotraj eu imajo drugače misleči pravico in DOLŽNOST na glas izpostaviti…….da pa bodo reakcije čredniško vzgojenih jugo.smrdečih in pokornih pra scev in svi nj take kot vsi vemo, tudi to ni novost…….ampak oni niso v večini….spomnite se…….oni imajo le obalst.

 27. opazovalec pravi

  bruh bruha:
  1) Vsi vemo, da je bila afera patria vodnena politično/mafijsko
  2) Spomnimo seveda , da so FINSKI SODNIKI na koncu jasno in odločno zavrnili vse “namige” , ki so prišli iz uradnih državnih kučanovih kadrov…….in se celo spraševali, če ne gre v resnici za kaj drugega…….

  jaz pa nebruhajoče dodajam:

  I) Spomnimo seveda , da so AVSTRIJSKI SODNIKI na koncu jasno in odločno zavrnili vse “namige” , ki so prišli od neuradnih strankarskih kadrov…….in obsodili glavnega podkupovalca, ki je PODKUPOVAL, pa ni po bruhovem menju NOBENEGA podkupil

 28. MEFISTO pravi

  Viktor, tule se lahko prepričaš, česa vsega je zmožen Petrovc, oče vseh nickov tako imenovanega moža tisočerih nickov.

  Ustavijo ga lahko samo domobranski junaki.

 29. domobranski junak pravi

  Tudi tvojega!

 30. Petrovc pravi

  MEFO: ne morem pomagati, toda ko že leta hvališ in poješ slavospeve in herojstvo domobrancev, si ne morem kaj, da si nisem ustvaril lik domobranca po tebi, kajti nobenega drugega ne poznam!
  Torej: velik meter finfzig! Kosmat tudi po nosu in iz ušes. Vsak teden tepen od kelnarjev, ker po gostilnah popiva, plača pa ne, po Francosko! Med nogami podelane plenice, tedaj pampersov še niso poznali.
  Štab domobrancev v tvoji zgradbi psihiatrije Moste-Polje.
  Vekikost organa za razmnoževanje: 1,5 cm!

 31. Petrovc pravi

  Partizane in komuniste pa poznam, tudi moj oče! Visok, ponosen, pošten, odločen, nikomer storil nič žalega! Predvsem pa moški, da so ženske vedele, za kaj gre!

 32. Petrovc pravi

  Ko obravnavamo naše vlade, se sprašujem, za kaj jih sploh imamo?
  Delajo nič. če pa delajo je sama škoda! Ko odprejo usta se razumen zjoka!
  Lažejo, kot pes tteče za zajcem, konstantno in debelo!
  Namesto gospodarjenja z davkoplačevalskim denarje, kradejo ta denar!
  Tak je Cerar in tak je Janšev ljubljenček Pahor!
  SAMO ZA FIKUS na hodniku v kupleraj.

 33. bruh pravi

  opazovalec pravi:
  07. 09. 2016 ob 08:58
  bruh bruha:
  1) Vsi vemo, da je bila afera patria vodnena politično/mafijsko
  2) Spomnimo seveda , da so FINSKI SODNIKI na koncu jasno in odločno zavrnili vse “namige” , ki so prišli iz uradnih državnih kučanovih kadrov…….in se celo spraševali, če ne gre v resnici za kaj drugega…….
  jaz pa nebruhajoče dodajam:
  I) Spomnimo seveda , da so AVSTRIJSKI SODNIKI na koncu jasno in odločno zavrnili vse “namige” , ki so prišli od neuradnih strankarskih kadrov…….in obsodili glavnega podkupovalca, ki je PODKUPOVAL, pa ni po bruhovem menju NOBENEGA podkupil

  ker zgleda, da tebe ne cenzurirajo z razliko mene le dodam:

  tvoja avstrijska rdeča sodnica je rekla, da NIMA NOBENIH DOKAZOV , ampak da pa obstaja možnost, da je najbrž do nečesa prišlo……..ampak ker ni tipičen jugičev ali sovjetski sodni kader, čeprav je rdečuhinja, VE, da če ni NOBENIH DOKAZOV mora vse skupaj oprostiti in da ideološka prepričanja niso dokaz……….tvoji mafijski kučanovi omladinci in udbodnevnikaši pa so stvar spremenili v to kar ti, kot tipičen predstavnik kučanovih smrdečih opanoglavcev, bebavo ponavljaš………

 34. re gornjemu pravi

  “Tožiti komunistično oblast v Sloveniji” je ravno tako Sizifovo delo, kot, da bi bruha učil kulturnega pisanja.Razen smrdečih in ne vem kakšnih še vse pra..scev, drugega tako ne zna napisati.

 35. bruh pravi

  vsaj politikis pa bi lahko danes napisal, da so smrdeči, mafijski, chavezovi , socialistićni sodniki naredili v venezueli državni udar in ukinili demokracijo, še tisto malo , ki je ostala………spomnite se, rdeči pr asci in svi nje ne bodo NIKOLI razumeli kaj naj bi bila pravna država…..oni razumejo sodstvo vedno kot podaljšana legalna roka državne rdeče mafije na obalsti…..jugići so pač taki

 36. re gornjemu pravi

  Z zadnjimi tremi “literarnimi prispevki” dokazuješ bruh to, kar ti ves čas pišem. Svojo bednost, primitivizem in smrdljivost. Zaradi mene lahko tudi ti od…je..beš, mislim, da ne bo nikomur žal za tvojimi neumnostmi, ki jih pisariš.

 37. bruh pravi

  ko tipičen jugićev smrdeći pra sec nima več argumentov se zanese na slovnićno pravilnost…..tipično. nič posebno novega za partijskega smrdečega kao samooklicanega intelektualca, ki je pač praverno enoumno vzgojen/indoktriniran…….takega smrdečega jugo.gn oja je med jugo.balkanci prisesanimi na davkoplačevalski denar na tone……

 38. re gornjim pravi

  S teboj, ki si poln “argumentov kot cigo bolh” res ne mislim več izgubljati besed. Moja izobrazba te naj ne briga, o tvoji, ki ne briga mene pa povedo vse, tvoja pisanja, ki so na nivoju bebca. Bodi srečen, da te cenzura na politemkisu tolerira, ker drugod, zagotovo tvojih neumnih “komentarjev” ne bi objavili.

 39. kekec pravi

  Kaj se ti nepomembni komunistek dzi nu nje repenčiš, kdo te pa še upošteva.Vas tovariše tako resnica ubija. Za vas je to največnji strup.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen