Putin ob robu parlamentarnih volitev v Rusiji: Udeležba na volitvah je za vsakogar državljanska dolžnost!

0

V Rusiji so danes parlamentarne volitve. Po odprtju volišč na Daljnem vzhodu in Sibiriji so se ob 8. uri po lokalnem času odprla volišča tudi v Moskvi in drugod v osrednji Rusiji. Pričakovati je, da volitve ne bodo prinesle večjih sprememb. Do 15. ure po moskovskem času je svoj glas oddalo okoli 33 odstotkov volilnih upravičencev.

Stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina Enotna Rusija si želi v času globoke recesije utrditi oblast.Opozicija na drugi strani upa, da ji bodo tisti volivci, ki so nezadovoljni z razmerami v državi, prinesli dodatne glasove. Prve volilne projekcije današnjih volitev bodo znane po 20. uri po srednjeevropskem času, prvi končni rezultati v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Vedel sem za koga glasovati. Zagotovo veste,” je po oddaji svojega glasu na volišču v Moskvi novinarjem namignil Putin.

Za 450 sedežev spodnjega doma parlamenta, tako imenovane državne dume, ki jih trenutno zasedajo poslanci štirih večjih političnih strank, in sicer Enotne Rusije, Komunistične stranke, Pravične Rusije in Liberalno-demokratske stranke, se tokrat poteguje 14 strank.

Gre za prve volitve v državi po aneksiji Krima marca 2014, po kateri se je Putinova priljubljenost povečala na več kot 80 odstotkov.

Po navedbah neodvisne ruske organizacije za opazovanje volitev Golos je bila kampanja medla in neaktivna. Je pa ruski predsednik v televizijskem nagovoru državljane pozval k udeležbi na volitvah ter menil, da je – ne glede na politično stališče – udeležba na volitvah za vsakogar državljanska dolžnost.

Glede na ocene ruskega političnega analitika Mihaila Troickega bo Pravična Rusija ostala v dumi, čeprav z izgubo sedežev, saj je razočarala številne svoje privržence.

Nekaj sedežev bi lahko dobila še levosredinska stranka Jabolko, ki je bila sicer v dumi prisotna že v devetdesetih letih, a je po vzponu Enotne Rusije izpadla iz parlamenta.

Analitiki opozarjajo, da je tokrat opaziti pomanjkanje izbire oziroma možnosti za kakršne koli spremembe, kar je nezainteresirane ruske volivce privedlo na novo raven apatije. (sta)

vladimir-putin-er-medved

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen