Merklova po poraznem rezultatu na berlinskih volitvah pod še večjim pritiskom

2

Krščansko-demokratska unija (CDU) na čelu z nemško kanclerko Angelo Merkel je na nedeljskih volitvah v zvezni deželi Berlin doživela velik udarec. Dosegla je najslabši volilni rezultat, volivci so CDU podprli s 17,6 odstotki.

Na prvem mestu so ostali socialdemokrati (SPD) z berlinskim županom Michaelom Müllerjem, dobili so 21,6 odstotka. CDU je po vseh preštetih glasovih dobila 17,6 odstotka, Alternativa za Nemčijo (AfD) pa 14,2.

“Dosegli smo cilj. Imamo mandat za sestavo vlade,” je volitve komentiral Müller, pa čeprav je njegova stranka z 21,6 odstotka dosegla najslabši volilni rezultat v nemški prestolnici.

Uspeh AfD pomeni, da koalicija SPD-CDU, ki je Berlinu vladala zadnjih pet let, nima več parlamentarne večine. Vse več ugibanj je, kaj bo storil Müller. Nemška tiskovna agencija dpa meni, da se bo povezal z Zelenimi, ki so dosegli 15,2 odstotka, in stranko Levica, ki je zbrala 15,6 odstotka. Berlinski župan je sicer pred volitvami dejal, da si ne želi nadaljevanja sedanje koalicije s CDU.

Pri CDU so se zdaj že osredotočili na decembrski kongres, ko bodo morali začrtati smernice za nadaljevanje, saj so prihodnje leto državne volitve. Politični analitiki v Nemčiji verjamejo, da se bo Merklova potegovala še za četrti mandat.

“Resnična zmagovalka je AfD,” pa je prepričan George Pazderski, vodja kampanje omenjene stranke. AfD je namreč nastala pred tremi leti, na nedeljskih volitvah v Berlinu pa je stranki CDU odvzela okrog 22 odstotkov volivcev, ki so za stranko nemške kanclerke volili leta 2011. V AfD verjamejo, da bodo postali prva desničarska stranka, ki bo vstopila v nemški parlament po drugi svetovni vojni. (sta)

angela-merkel-kongres

Št. komentarjev: 2
  1. kekec pravi

    Uvoziti 1milijon arabskih gostov je tudi za Nančijo veliko, ki jih je potrebno zastonj živeti.

  2. jankec pravi

    Angelca, začni pakirati kufre in se pripravi za odhod v Riad.Tam so tvoji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen