Luksemburški zunanji minister: Madžarsko bi bilo potrebno zaradi njihove migracijske politike izključiti iz EU

0

[su_box title=”Madžarska je postala trn v peti vsem pristašem popustljive migracijske politike Merklove”]Madžarsko bi bilo treba izključiti iz EU, je v pogovoru za nemški časnik Die Welt dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn. S tem je nekaj tednov pred spornim referendumom na Madžarskem glede kvot za begunce izpostavil problematiko tamkajšnje migracijske politike. A Asselborna po besedah njegovega madžarskega kolega ne gre jemati resno.[/su_box]

“Tisti, ki – tako kot Madžarska – gradijo ograje proti beguncem, ki bežijo pred vojno, ali tisti, ki kršijo svobodo tiska in neodvisnost sodstva, naj bodo začasno – ali po potrebi – trajno izključeni iz EU,” je povedal Asselborn. To je po njegovem mnenju edina možnost za ohranitev kohezije in vrednot v uniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ograja, ki jo gradi Madžarska za odvračanje beguncev, postaja vse daljša, višja in nevarnejša. Madžarska ni daleč od ukaza o streljanju na begunce,” je dodal.

Madžarska ne bi imela nobene možnosti za vstop v EU, če bi za članstvo zaprosila danes, je še dejal luksemburški politik.

V odzivu na Asselbornove besede je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto danes svojega luksemburškega kolega označil za “neresno osebo”, poroča dpa.

“On se je že davno sam izločil iz vrste politikov, ki jih je mogoče resno jemati,” je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI menil Szijjarto. Kot je videti, Asselborn ne živi daleč od Bruslja in zato je “pokroviteljski, aroganten in frustriran”, je še pripomnil.

Madžarska je postala članica unije leta 2004. Njen konservativni premier Viktor Orban se je sicer v zadnjih letih večkrat sprl z EU zaradi migracij.

Na Madžarskem bodo imeli 2. oktobra referendum, kjer se bodo prebivalci opredelili, ali se strinjajo z odločitvijo EU, da je treba iskalce azila razporediti znotraj unije. Orban je sicer odkrito sovražen do migrantov.

Sicer pa se bodo Orban in njegovi kolegi iz EU v petek sestali na vrhu v Bratislavi, kjer bodo razpravljali o posledicah brexita. (sta)

viktor-orban

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen