CNN: Teroristi v Pariz potovali po balkanski poti tudi preko Slovenije! Policija s prozornimi pojasnili.

9

Televizija CNN je več mesecev analizirala okrog 90.000 strani preiskovalne dokumentacije o terorističnih napadih Islamske države (IS) v Parizu novembra lani in med drugim ugotovila, da so vsaj štirje teroristi iz Sirije po balkanski poti potovali do Avstrije. Dvema je uspelo priti na cilj, dva pa so Avstrijci po napadih ujeli.

Napad v Parizu je v največji meri organizacijska zasluga terorističnega šefa Abu Ahmada, ki je napadalce usmerjal na poti preko Evrope in jim zagotavljal denar.

Napad na Pariz je bil sprva zastavljen še bolj ambiciozno oziroma krvavo, hkrati z njim naj bi nameravali teroristi napasti še drugod v Evropi, na primer na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, ter drugje po Franciji. Napadom v Parizu bi morali slediti še drugi, je poročal CNN.

Preiskovalni dokumenti evropskih policij, predvsem francoske, razkrivajo informacije o dveh teroristih IS, ki sta nameravala napasti v Parizu, in omenjajo še enega, ki so ga ujeli, vendar šele dobrega pol leta po napadih v Parizu.

Alžirec Adel Hadadi in Pakistanec Mohamed Usman sta se mesec in pol pred napadi v Parizu podala na pot iz Sirije skupaj z Ahmadom al Mohamedom in Mohamedom al Mahmodom.

Predstavljali so se za begunce iz Sirije, med seboj se niso poznali, prav tako niso vedeli, kakšna naloga jih čaka. Mohamed in Mahmod sta uspešno prečkala mejo med Turčijo in Grčijo, Hadadija in Usmana pa so Grki pridržali zaradi ponarejenih potnih listov.

terorista cez slovenijo

Izpustili so ju šele oktobra lani, zato sta zamudila in se nista tako kot Mohamed in Mahmod razstrelila v Parizu. Ko so ju izpustili, sta stopila v stik s šefom Abu Ahmadom, ki jima je priskrbel 2000 evrov, s katerimi sta potovala naprej preko Makedonije, Srbije, Hrvaške in Slovenije do Avstrije. V Salzburgu sta se dan po napadih v Parizu nastanila v begunskem centru in čakala nadaljnja navodila.

V Salzburgu sta dočakala le policijo, ki ju je aretirala že decembra lani. Policija je lovila predvsem Abuda Tabunija, ki je bil povezan z napadi v Parizu, a se je izmuznil aretaciji in za zapahe so ga spravili šele julija letos. Policija je decembra našla le njegov mobilni telefon, ki se je polnil pri Hadadijevi postelji.

Od Hadadija je potem policija veliko izvedela o načinu delovanja teroristov in ambicijah krila za zunanje operacije IS Amn al Hardži. Teroristi za komuniciranje uporabljajo aplikacije, kot je telegram, ki je kodiran, zato jim oblasti niso mogle prisluškovati, je poročal CNN.

Potovanja se izvajajo po etapah in operativci sproti dobivajo informacije, kam bodo šli, s kom se bodo srečali, kje bodo dobili denar in kaj je njihova naloga. Pri prehajanju meja pa jim med drugim priporočajo skrivanje po straniščih vlakov.

Pripis: Glede na vse, kar je v času migrantske krize predlagala SDS, a se ni uresničilo, smo po objavi, da so pariški teroristi potovali čez Slovenijo, dobili potrditev, da je kri nedolžnih žrtev iz Pariza tudi na rokah slovenske vlade, je danes dejal poslanec SDS Žan Mahnič. Ta novica sicer za SDS ni presenečenje.

Mahnič je na današnji novinarski konferenci spomnil na pregovor, da je po bitki lahko biti general, a prepričan je, da je bila SDS general že pred bitko. Od začetka begunskega vala so namreč opozarjali, kaj se bo zgodilo v primeru, da se pristojni ne bodo primerno pripravili.

Trikrat so predlagali spremembo kazenskega zakonika, po kateri bi se inkriminiralo potovanja na tuja bojišča, a je koalicija njihov predlog zavrnila. Prav tako so zavrnili njihov predlog, naj DZ vladi priporoči, naj preveri, ali so bili napadalci iz terorističnih napadov v Parizu novembra lani zavedeni v slovenskem sistemu. Mahnič se sprašuje, ali je vlada po terorističnem napadu vedela, da so ti teroristi prečkali ozemlje Slovenije. “Koalicija je zavrnila ta predlog, očitno so vedeli, kaj se je zgodilo,” je razmišljal.

Ob vsem tem je spomnil, da komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb po napadu od pristojnih ni dobila podatkov, da so nekateri od napadalcev prečkali Slovenijo.

Prav tako je SDS pripravila predloge za sklic številnih sej, je nadaljeval z naštevanjem predlogov SDS. Hkrati so tudi sami dvakrat pripravili priporočila za vlado, ki so jih poslanci predlagali na plenarni seji, a so bila zavrnjena, je dejal Mahnič. Prav tako so predlagali spremembo azilne zakonodaje, uvedbo nacionalen garde in krepitev rezervne sestave Slovenske vojske. Zavzemali so se tudi za strožji nazor nad vsemi migranti, ki prečkajo Slovenijo, je še nizal predloge SDS.

Pripis: Policija je danes potrdila, da sta dve osebi, ki so jih tuji varnostni organi povezovali z odgovornimi za teroristični napad v Parizu, v okviru množičnih migracij potovali čez Slovenijo. Osebi, ki sta sodelovali pri napadu, pa nista potovali čez Slovenijo, so zagotovili. Ob tem ocenjujejo, da so varnostne ukrepe izvedli v največji možni meri.

Sum v identiteti, s katerima sta se izkazali osebi, ki sta potovali skozi Slovenijo, “se je pojavil ob dobrem sodelovanju in izmenjavi informacij med slovenskimi in avstrijskimi varnostnimi organi”, so za STA pojasnili v policiji.

Osebi sta namreč iz Grčije preko Slovenije potovali brez osebnih dokumentov, pri registracijskem postopku v Sloveniji pa sta se izkazali z registracijskim kartonom, ki so ga izdale grške oblasti. V postopku preverjanja identitete na slovensko-hrvaški meji sta navedli osebne podatke, ki so se ujemali s podatki na registracijskem kartonu grških oblasti. Ob predaji avstrijskim varnostnim organom pa sta navedli druge osebne podatke. Avstrijski varnostni organi so na podlagi določenih obveščevalnih podatkov, ki so jih pridobili, navedeni osebi aretirali.

V nadaljnjem ugotavljanju njunih identitet in trase poti so sodelovali tudi slovenski varnostni organi. “Da gre za isti osebi, je bilo potrjeno tudi v sodelovanju s tujimi in domačimi partnerskimi službami, nadaljnjimi forenzičnimi primerjavami fotografij in zbiranjem obvestil,” so pojasnili na policiji.

Za osebi, ki sta neposredno sodelovali pri izvedbi terorističnega napada oz. samomorilskem napadu v Parizu, pa so slovenski policisti ugotovili, da zagotovo nista potovali preko Slovenije, pač pa iz Srbije preko Hrvaške na Madžarsko. Tudi glede pete osebe, ki je bila aretirana julija v Bruslju in jo mediji prav tako povezujejo z napadom v Parizu, so potrdili, da oseba s takšnimi osebnimi podatki ni prečkala Slovenije.

Policija ocenjuje še, da so “v okviru migrantskega vala izvajali varnostne ukrepe v največji možni meri glede na to, da je šlo za izredne razmere”. “Zaradi vojnega stanja na območjih, iz katerih so prihajali migranti in posledično nedelovanja upravnega in varnostnega sistema ni bilo možno kakršnokoli preverjanje v teh državah, so zapisali.

Slovenska policija je sicer od tujih varnostnih organov prejela vrsto zaprosil za preveritev oseb, ki so bile neposredno vpletene v teroristične napade v Parizu in Bruslju oziroma so jih tuji varnostni organi povezovali z omenjenimi napadi na podlagi ugotovitev, ki so jih pridobili v okviru svojih preiskav.

“V zvezi s konkretnim napadom v Parizu je slovenska policija izvedla preko 400 preveritev oseb in o vseh ugotovitvah sproti obveščala tuje varnostne službe tako preko Europola, Interpola, kot tudi preko drugih oblik sodelovanja držav EU in drugih v boju proti terorizmu,” so zapisali v pojasnilu.

Ob tem pa so dodali, da sodelovanje s tujimi varnostnimi organi v konkretnem primeru in tudi na splošno poteka zelo dobro. Izmenjava podatkov in njihovo preverjanje potekata stalno in nemudoma po posameznem varnostnem dogodku, so pojasnili.

Policija se je s tem odzvala na poročanje televizije CNN, ki je več mesecev analizirala okrog 90.000 strani preiskovalne dokumentacije o terorističnih napadih Islamske države (IS) v Parizu novembra lani in med drugim ugotovila, da so vsaj štirje teroristi iz Sirije po balkanski poti potovali do Avstrije. Dvema je uspelo priti na cilj, dva pa so Avstrijci po napadih ujeli.

Pripis: Zunanji minister Karl Erjavec se je ob koncu Strateškega foruma Bled odzval tudi na informacijo, da sta čez Slovenijo potovali osebi, ki ju povezujejo z odgovornimi za napad v Parizu. Dejal je, da bi “bili zelo naivni, če bi bili prepričani, da so v migracijskem valu prihajali samo dejanski migranti iz ekonomskih ali drugih razlogov”.

Kot zunanji minister sicer, kot je dejal, težko komentira delo ministrstva za notranje zadeve, zlasti policije. Dodal pa je, da je gotovo res, da so takrat, ko so bile migracije najbolj množične, prihajali različni ljudje. “To je dejstvo in se bo po moje tudi v prihodnje pokazalo, da je še kdo takrat prišel v Evropo, zlasti iz Sirije.”

pariz napad4brata

Št. komentarjev: 9
 1. konrad pravi

  Sramota!!! In krvavi madeži tudi na rokah slovenske vlade!!!

 2. MoroStar pravi

  konrad, a si bil ti tudi proti ograji?

 3. klemen pravi

  Nedopustno! Cerar takoj ODSTOP!

 4. Petrovc pravi

  Prejšnji teden sem v Aziji govoril z analitikom in dobrim poznavalcem razmer vezanih na begunce. Njegova izjava, dobesedno:
  “Petrovc, ni samo nekaj procentov med begunci teroristov, povem ti, vsi so ali bodo, teroristi!…”

 5. rene pravi

  A bi policija nehala trositi neumnosti. A tisti, ki pomagajo, pa niso isto nevarni kot oni, ki so dejansko izvedli napad??? Kdo je spisal takšno piar sporočilo, bi ga bilo potrebno nemudoma odpustiti…

 6. lemy pravi

  Cerar se še vedno ni odzval na razkritje CNN o naši pretočnosti tudi za najhujše teroriste-killerje… Res imamo navadnega jebivetra za premiera…

 7. Marko pravi

  Ta je dobra: ” oseba s takšnimi osebnimi podatki ni prečkala Slovenije” …… ha ha ha ….. kako pa vedo, če je pa večina potovala brez dokumentov in samo s kartončki, za katere so pa navajali lažne podatke? Samo naj preverijo kakšen procent “beguncev” naj bi bilrojen 01.01.!!! Ha ha ha… kekci!

 8. roman pravi

  Ta vlada ni samo neumna, je tudi smrtno nevarna za svoje državljane!!! Čimprej naj bodo predčasne volitve, da se rešimo teh bedakov in blaznežev!!!

 9. re gornjim pravi

  Pa kako to, da jih Grims ni zaustavil?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen