Clintonova predsedniško kampanjo trenutno seli v New York, kjer poteka zasedanje GS ZN

0

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je svojo kampanjo preselila na svetovni oder in se v času splošne razprave svetovnih voditeljev 71. zasedanja Generalne skupščine ZN srečuje s starimi znanci iz časov, ko je vodila State Department. Nekaj podobnega napoveduje tudi republikanec Donald Trump.

Clintonova se je v ponedeljek srečala z japonskim premierjem Shinzom Abejem in mu zagotovila, da bodo ZDA ostale zavezane trdnim odnosom z njegovo državo. Podobna zagotovila bo dajala tudi drugim, ki jih skrbi Trumpova napoved razbijanja zavezništev in zaračunavanja ameriških varnostnih uslug.

Trump je doslej napovedal srečanje z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, tako kot tudi Clintonova, ki ima v javnem programu še ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Ta lahko glede na Trumpove izraze naklonjenosti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pričakuje, da bo v primeru zmage republikanca ostal brez podpore ZDA.

Trumpov negativen vpliv se je že pokazal na finančnih trgih. Mehiška valuta se je namreč v času pljučnice Clintonove, ko so se ankete začele obračati v prid republikancu, močno pocenila. Trump je Mehičane označil za posiljevalce in napoveduje izdajo računa Mehiki za gradnjo zidu na meji.

Trump in Clintonova se bosta na svojem prvem uro in pol trajajočem televizijskem soočenju pomerila 26. septembra na Long Islandu, kjer voditelj soočenja Lester Holt s televizije NBC napoveduje tri teme – ameriška smer, blaginja in varnost.

Za zdaj se “obstreljujeta” na daleč in v ponedeljek je bil aktualen terorizem. Trump bi osumljenca za bombne napade konec tedna v New Jerseyju in New Yorku Ahmada Khana Rahamija tudi mučil za potrebne informacije, njegovi podporniki na Floridi pa so se drli, naj ga obesijo na prvo drevo.

Trump je napovedal tudi rasno profiliranje vseh priseljencev arabskega videza. V ZDA pa bo dovolil le tistim, ki bodo izkazali ljubezen do ZDA. Na Floridi je dejal, da bo Clintonova dovolila nadaljevanje terorističnega klanja in pobijanja, pod njegovo oblastjo pa bodo ZDA odločne in pametne.

Za navadne volivce so takšni nastopi veliko bolj učinkoviti kot trditve Clintonove, da je že bila del odločitev za uničevanje teroristov in da ve, kako se tej reči streže. Logično vprašanje za Trumpove privržence pa je ob tem, zakaj se potem teroristični napadi nadaljujejo.

Napoved tesnega sodelovanja z zavezniki in izboljšanja odnosov z muslimani za boj proti teroristom za povprečnega ameriškega volivca ne deluje tako učinkovito kot Trumpove obljube, da bo “zbombardiral hudiča iz Islamske države”. (sta)

hillary-clinton-govori2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen