Več kot polovica Nemcev podpira popolno prepoved burk

0

Več kot polovica Nemcev podpira popolno prepoved nošenja burk, 30 odstotkov pa jih zagovarja delno prepoved, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave. Proti kakršni koli prepovedi jih je 15 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Uvedbo delne prepovedi je minuli petek podprl tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

Raziskava, ki jo je naročila nemška javna televizija ARD, je pokazala, da bi popolno prepoved uvedlo 51 odstotkov vprašanih.

Raziskavo so izvedli v torek in sredo na vzorcu 1008 oseb.

De Maiziere je podprl delno prepoved nošenja burk na nekaterih javnih krajih in v vladnih poslopjih. “Strinjamo se, da zavračamo burke, strinjamo se, da želimo uvesti zakonske zahteve, da mora biti obraz viden na krajih, kjer je to potrebno za skupno življenje v naši družbi,” je dejal minuli teden.

Ob tem je poudaril, da prepoved ni povezana z varnostnimi vprašanji, temveč s promocijo politik, ki ljudi zbližujejo. Ocenil je, da bi uvedba delne prepovedi burk verjetno dobila podporo v parlamentu v nasprotju od splošne prepovedi, za katero se zavzema bolj skrajen desni del Krščansko-demokratske unije (CDU).

Prepoved nošenja burk na javnih krajih so že uvedli v Belgiji in Franciji. To vključuje prepoved burke oziroma popolnega zakritja obraza s strani nekaterih muslimank med vožnjo, v javnih uradih, registracijskih uradih, šolah in na univerzah, na sodiščih ter v javnih ustanovah.

Nemški ukrepi so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države. Najprej je 17-letni napadalec na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni kasneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi. (sta)

burka3

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen