Učinkovita potrošnja in poraba sta zagotovili za boljše pogoje bivanja mladih v prihodnosti

1

Romana-TomcPiše: Romana Tomc, evropska poslanka

Generalna skupščina združenih narodov je 12. avgust razglasila za svetovni dan mladih. Namen obeležitve dneva mladih je opozarjanje na številne težave, s katerimi se mladi soočajo ob svojem prehodu na pot samostojnosti.

Geslo letošnjega dneva mladih se glasi “Pot do 2030: izkoreninjenje revščine in doseganje trajnostne potrošnje in proizvodnje”. Geslo je namenjeno opozarjanju na pomembno vlogo mladih v procesu doseganja ciljev Agende 2030 za trajnostni razvoj. Mladi so namreč ključen člen pri izkoreninjanju revščine in doseganju trajnostnega razvoja v prihodnosti: ”Trajnostni razvoj pomeni delovanje skupnosti, ki upošteva tudi potrebe prihodnjih generacij. Le z zagotavljanjem učinkovite potrošnje in porabe bomo mladim zagotovili boljše pogoje za bivanje v prihodnosti”, je ob tej priložnosti poudarila evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS). Učinkovitejša okoljska poraba, zmanjševanje onesnaževanja in drugi, so le nekateri koraki k pravičnejšem socialno ekonomskem razvoju.

Eden od poudarkov letošnjega dneva mladih je tudi izkoreninjenje revščine do leta 2030. Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije se je sicer stopnja revščine med mladimi v preteklem letu znižala, a stopnja tveganja revščine med mladimi ostaja višja kot med splošno populacijo. Kar 14,7% mladih je v Sloveniji pod pragom tveganja revščine: ”Veliko število mladih si v Sloveniji ne more zagotoviti dostojnega življenja, zato rešitve iščejo v tujini. Mladim moramo ponuditi zaposlitve, ki so primerne njihovi izobrazbi.” je poudarila poslanka: ”Delodajalci mladih iskalcev zaposlitev ne zaposlijo, ker nimajo dovolj delovnih izkušenj. Na drugi strani mladi nimajo možnosti, da bi delovne izkušnje pridobili. Eden od ključnih poudarkov za izkoreninjenje revščine je povezovanje izobraževalnega procesa s potrebami na trgu dela. Na tovrstne potrebe se naš šolski sistem odziva prepočasi, kar mladim otežuje korake na pot samostojnosti. Le s sistemskimi ukrepi bomo mladim omogočili primerno zaposlitev in s tem možnost, da si uredijo dostojno življenje”.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Kakao? Bilderbergi se zavzemajo za družbo brez rasti. Postindustrijsko obdobje, ničelna rast, da bi uničili še zadnje ostanke družbene blaginje.
    čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen