Švedska ministrica za izobraževanje odstopila zaradi vožnje pod vplivom alkohola

1

Švedska ministrica za srednje šolstvo, izobraževanje odraslih in mladino bošnjaških korenin Aida Hadzialic je danes napovedala svoj odstop. Kot je pojasnila, jo je v Malmöju ustavila policija, alkotest pa je pokazal 0,2 grama alkohola na liter krvi, kar je na Švedskem najnižja vrednost, ki jo že obravnavajo kot prekršek.

“To je bila največja napaka v mojem življenju. Prevzela bom odgovornost, namen imam odstopiti z ministrskega položaja,” je na novinarski konferenci v prostorih vlade v Stockholmu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP čustveno dejala Hadzialiceva.

“Razumem, da je veliko ljudi razočaranih nad menoj. Jezna sem nase in svoje dejanje nedvomno močno obžalujem,” je dodala mlada političarka, ki so jo mnogi videli kot prihodnost socialno demokratske stranke.

Hadzialiceva je na Švedsko prišla leta 1992, stara pet let, ko je s starši zbežala pred vojno v BiH. V srednji šoli se je vključila v mladinsko gibanje socialno demokratske stranke in bila pri triindvajsetih izvoljena za občinsko svetnico. Leta 2014 je nato pri sedemindvajsetih postala najmlajša oseba, ki je kdaj zasedala ministrski položaj na Švedskem.

Hadzialiceva sicer ni prva ministrica aktualne vlade, ki se bo poslovila s položaja. Maja je po seriji spodrsljajev odstopila namestnica premierja in okoljska ministrica Asa Romson, ki je med drugim teroristične napade septembra 2001 v ZDA označila za “nesreče 11. septembra”.

Minister za stanovanja Mehmet Kaplan, sicer turških korenin, je moral aprila odstopiti zaradi primerjave Izraelcev z nacisti, maja pa se je morala s položaja posloviti tudi nacionalna koordinatorka za zaščito demokracije pred nasilnim ekstremizmom Mona Sahlin. Mediji so namreč odkrili, da je svojemu telesnemu stražarju z napačnim prikazom dohodkov pomagala pridobiti bančno posojilo, še navaja AFP. (sta)

aida hadzialic

Število komentarjev: 1
  1. Poraženci pravi

    Prava muslimanka ne more brez šnopsa. To bi ji lahko spregledali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen