Nemški podkancler Gabriel skrajnim desničarjem pokazal sredinec

0

sigmar gabrielNemški podkancler, socialdemokrat Sigmar Gabriel, je neonacističnim protestnikom v petek pokazal sredinec, je po poročanju tujih tiskovnih agencij razvidno s posnetka, objavljenega na družbenem omrežju Facebook v torek zvečer.

“Izdajalec naroda,” je na petkovi prireditvi v mestu Salzgitter v osrednji Nemčiji podkanclerja in ministra za gospodarstvo napadel eden od protestnikov, pripadnikov skrajne desnice. Drugi je omenil nacistično preteklost njegovega očeta. “Tvoj oče je ljubil svojo državo. In kaj delaš ti? uničuješ jo,” mu je očital.

Gabriel se je nato z nasmeškom obrnil proti desničarskim aktivistom in jim pokazal sredinec. Videoposnetek so na facebooku najprej objavili neonacisti, potem neofašisti, kasneje pa so njegovo verodostojnost za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili v socialdemokratski stranki (SPD).

Podkanclerjevo ravnanje je že sprožilo plaz kritik. Vodja populistične skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry je danes na Facebooku zapisala, da gre za nov spodrsljaj Gabriela ter obsodila njegovo otročje in neprimerno obnašanje.

Vodja SPD se vztrajno distancira od političnih idej, ki jih je zagovarjal njegov oče. Tega je Gabriel nekoč javno obsodil kot zagrizenega nacista. Lani poleti je bil tarča številnih groženj, potem ko je protestnike, ki so skušali preprečiti prihod beguncev v sprejemni center v Heidenauu označil za pridaniče. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen