Geert Wilders bi na Nizozemskem zaprl mošeje in prepovedal Koran

1

Nizozemski skrajno desni politik Geert Wilders, ki ima po javnomnenjskih anketah trenutno največjo podporo za zmago na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je zatrdil, da bo, če bo izvoljen, zaprl mošeje in prepovedal Koran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zapreti vse mošeje in prepovedati Koran,” piše v volilnem programu Wildersove Stranke za svobodo (PVV). PVV ima namen z zaprtjem meja in centrov za begunce ter prepovedjo prihodov migrantov iz islamskih držav preprečiti islamizacijo države. Prav tako nameravajo muslimankam prepovedati nošenje naglavnih rut ter ukiniti vso finančno pomoč beguncem in jo nameniti nizozemskim varnostnim silam.

Wilders med drugim napoveduje, da bo naredil vse, da bi na Nizozemskem izvedli referendum o izstopu države iz EU.

Begunska kriza v Evropi je PVV prinesla precej večjo podporo, kot jo imajo trenutne koalicijske stranke na Nizozemskem. Lani so javnomnenjske ankete predvidele, da bi lahko podpora PVV močno narasla in da bi lahko dobili tudi 38 poslanskih sedežev v 150-članskem parlamentu. Avgusta letos pa so jim ankete namenile 28 sedežev, kar je še vedno več od 12 poslanskih sedežev, kolikor jih imajo sedaj.

Spričo begunske krize so na Nizozemskem s 17 milijoni prebivalcev zabeležili velik porast sovražnega govora, pa tudi nekaj napadov na begunske centre. Proti Wildersu se bo oktobra začel sodni proces zaradi spodbujanja sovražnosti do drugih ras, še navaja AFP. (sta)

geert wilders

Število komentarjev: 1
  1. Slovenec 33 pravi

    Fant malo pretirava, ampak ne preveč.
    Saj se bo izpilil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen