Avstrijci se bodo 2. oktobra odločali za “ugledno” ali “varno” Avstrijo

1

Avstrijska predsedniška kandidata sta pred ponovljenimi volitvami 2. oktobra predstavila svoje predvolilne plakate oz. slogane. Kandidat desničarskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer med drugim kandidira pod sloganom Avstrija potrebuje varnost, kandidat s podporo Zelenih Alexander van der Bellen pa pod krilatico Za ugled Avstrije.

Petinštiridesetletni Hofer se bo poleg tega za predsedniški stolček potegoval pod sloganom Moč potrebuje nadzor z avstrijsko zastavo v ozadju. Ta slogan je sicer že leta 1992 uporabil takratni predsedniški kandidat ljudske stranke (ÖVP) Thomas Klestil in z njim premagal socialdemokratskega (SPÖ) Rudolfa Steicherja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Generalni sekretar do tujcev in prosilcev za azil sovražno nastrojenih svobodnjakov Herbert Kickl je danes predstavitev Hoferjevih plakatov in sloganov pospremil s komentarjev, da je treba izpostaviti varnostne potrebe avstrijskih državljanov, ne pa da so v središču javne razprave prosilci za azil.

Vodja Hoferjeve kampanje je poleg tega kritiziral predsedniškega tekmeca, 72-letnega Van der Bellna, češ da je njegov edini koncept ustaviti svobodnjake in njihovega kandidata. S tem naj bi se dolgoletni vodja Zelenih uvrstil v sistem, katerega cilj je, da vse ostane tako, kot je.

Hofer naj bi bil po besedah Kickla garant varnosti, Van der Bellen pa naj bi zgolj podpiral nadaljevanje “napačne strpnosti”. Poleg tega naj bi bila Hoferjeva kampanja protiutež “oblastniškemu kartelu” socialdemokratov, ki trenutno skupaj z ljudsko stranko oblikujejo vlado na Dunaju.

V Van der Bellnovi kampanji so medtem bivšega vodjo Zelenih v torek predstavili kot državnika, ki bo zagotovil, da se Avstrije ne bo dojemalo kot desničarske države, navaja nemška tiskovna agencija dpa. “Naš predsednik. Za ugled Avstrije,” se glasi eden izmed sloganov, ki so jih predstavili v torek.

Na drugem plakatu pa Van der Bellen obljublja, da bo Avstrija ostala v EU. Skupaj močnejši. Ne Öxitu, se glasi ta slogan. Gre za pravo nasprotje Hoferju, ki je v preteklosti že zagrozil z referendumom v primeru prevelike centralizacije EU ali če bi se Turčija priključila povezavi.

Van der Bellen sicer v svoji kampanji stavi tudi na pojem domovina. Tega pa razume kot obvezo, da se v “tej domovini Avstriji vsi lahko počutijo dobro”. Na domovino se nanaša slogan Za našo zelo ljubljeno Avstrijo, sicer pa Van der Bellen kandidira tudi pod sloganoma Odločite se pametno. Zanesljivost namesto skrajnosti in Bolj kot kdajkoli.

Slednji je odgovor na v zadnjih dneh Van der Bellnu pogosto zastavljeno vprašanje, ali ima že počasi vsega dovolj. Bolj kot kdajkoli sem pripravljen postati predsednik, je v torek ob predstavitvi sloganov in plakatov sporočil Van der Bellen, navaja APA.

Van der Bellen je v drugem krogu predsedniških volitev 22. maja tesno zmagal, a je nato avstrijsko ustavno sodišče zaradi nepravilnosti pri štetju glasov izid volitev razveljavilo in terjalo njihovo ponovitev.

Oba tabora nameravata za kampanji porabiti po okoli dva milijona evrov. V javnomnenjskih anketah se Hofer uvršča malček pred Van der Bellnom, pri čemer je politično ozračje v sosednji državi še naprej močno pod vplivom begunske tematike. (sta)

norbert hofer plakat

Število komentarjev: 1
  1. bruh pravi

    domorodni avstrijski domačin ali uvoženi nestrpni rdečuh……dunajstan bo seveda za uvoženega rdećega, trenutno pe zelenega, hinavskega nestrpneža

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen