Hrvaška vlada naj bi razmišljala o ukinitvi ministrstva za veterane

0

Hrvaška vlada naj bi razmišljala o ukinitvi ministrstva za veterane in prenos pristojnosti na obrambno ministrstvo, je v torek poročal hrvaški RTL ob sklicevanju na neimenovane vire v vladni koaliciji. Pred slabimi tremi tedni je sicer zaradi očitkov v medijih odstopil minister za veterane Mijo Crnoja.

RTL poroča, da ni verjetno, da bo vlada na današnji seji imenovala naslednika Crnoje.

Več vladnih virov je za RTL povedalo, da je v teku usklajevanje seznama namestnikov in pomočnikov ministrov v vseh resorjih. Cilj naj bi bil do konca današnje seje zapolniti 80 odstotkov teh položajev.

Ministra za morje, promet in infrastrukturo ter gradbeništva in prostora Oleg Butković in Lovro Kuščević sta se pred današnjo sejo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina izrekla proti ukinitvi veteranskega ministrstva.

“Menim, da je to zelo pomembno ministrstvo. Gre za ljudi, ki so se žrtvovali za svojo domovino. Moramo poskrbeti zanje,” je povedal Kuščević.

Položaj ministra za veterane se je sicer izpraznil pred slabimi tremi tedni, ko je odstopil Crnoja.

V dneh pred odstopom so hrvaški mediji poročali o njegovih domnevnih malverzacijah s prijavo kraja bivališča, ki bi lahko bile povezane z morebitno utajo davkov. Crnojo so tudi kritizirali, ker kot veteran ni spoštoval zakonov pri pridobitvi brezplačnega zemljišča za gradnjo hiše in namenskega stanovanjskega posojila. Mediji so poleg tega poročali o njegovem nasilnem vedenju, zaradi katerega je bil tudi v priporu.

Crnoja je vse obtožbe zanikal, a je izrazil pripravljenost odstopiti, če bo to od njega zahtevalo politično vodstvo. (sta)

hrvatski-veterani

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen