Masovno spolno nadlegovanje tudi v Helsinkih, po finskih mestih že patruljirajo prve domoljubne straže

0

Po nemški, avstrijski in švicarski policiji se je sedaj oglasila še finska in sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja. Finski policisti so prejeli namige, da skupine prosilcev za azil načrtujejo, kako se bodo na najdaljšo noč v letu lotili žensk, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki je za AFP povedal, da toliko nadlegovanja kot ob tokratnem silvestrovanju v Helsinkih še niso zabeležili. “To je v Helsinkih povsem nov fenomen,” je dejal.

Varnostniki, ki so za silvestrovo pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20.000 ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov, piše AFP. Osumljence so prijeli.

Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta so namreč prejeli namige, da pribežniki načrtujejo napade – kakršni so nato dejansko sledili ne le v Helsinkih, ampak tudi v Kölnu in nekaterih drugih nemških mestih, pa tudi v Avstriji, Švici in morda še kakšni državi. Finski policisti so bili zato za silvestrovo v visoki pripravljenosti. Že pred silvestrovim so v nekem azilnem centru tudi pridržali šest Iračanov zaradi “javnega vzpodbujanja h kriminalnemu ravnanju”; izpustili so jih nato 2. januarja.

Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu policija zaenkrat ni odkrila, je še povedal Koskimaki.

Kot sicer danes še poroča AFP, so se v več finskih mestih v zadnjih mesecih pojavile skupine skrajno desnih “prostovoljcev” oz. “stražarjev”, ki patruljirajo po ulicah in domačine “ščitijo pred muslimanskimi vsiljivci”. Finska vlada je te patrulje, ki naj bi bile povezane z neonacisti, ostro obsodila. Kot je poudaril notranji minister Petteri Orpo, ti ljudje nikakor nimajo pravice uporabiti silo in ne prispevajo k večji varnosti.

Finska s 5,4 milijona prebivalcev je lani sprejela dobrih 32.000 prosilcev za azil, večinoma Iračanov, kar je desetkrat več kot v letu 2014. Po številu beguncev na število prebivalcev se tako Finska v Evropi uvršča na četrto mesto, še piše AFP. (sta/ured)

anti-islam

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen