Erjavec o prisluhih glede “enoletnega” Cerarja: mogoče me je oponašal imitator

4

Zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo zaradi neupravičenega snemanja. Gre za pogovor, ki ga je v ponedeljek objavil časnik Svet24 in za katerega Erjavec sumi, da ga je posnel predstavnik NSi. Vendar pa v tej stranki to zanikajo in poudarjajo, da obsojajo kakršno koli kršenje varovanja osebnih podatkov.

Erjavec je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se je v trenutku vložitve interpelacije začela tudi osebna diskreditacija. Takšno diskreditacijo vidi tudi v objavi časnika Svet24, ki je na spletu objavil posnetek, na katerem Erjavec tik po predčasnih volitvah leta 2014 govori o premierju Miru Cerarju in sestavljanju koalicije. Po navedbah časnika Svet24 je Erjavec med drugim za Cerarja dejal, da “je zgodba za eno leto”.

Kot je zunanji minister povedal na novinarski konferenci, je sprva mislil, da je nekdo posnel pogovore na kosilu, na katerega je bil povabljen. Pozneje pa je ugotovil, da je bil pogovor posnet v uredniških prostorih medijske hiše Planet TV in da so bili tam prisotni še takratni urednik Bojan Traven, predsednica NSi Ljudmila Novak, Erjavec sam in še predstavnik NSi za stike z javnostmi.

O imenu slednjega Erjavec ni prepričan, se pa spominja, da “je bil na vseh soočenjih Ljudmile Novak takrat v glavnem prisoten sedanji poslanec Jernej Vrtovec”. “Mogoče je bil on,” je dejal minister.

A so iz NSi medijem sporočili, da so po pregledu urnikov aktivnosti v času predčasnih volitev leta 2014 uspeli ugotoviti, da je aktivnosti Novakove 14. julija tega leta spremljal sodelavec v službi za odnose z javnostmi NSi Aleš Trtnik. So pa ob tem zagotovili, da Trtnik omenjenega posnetka “ni naredil, kaj šele nezakonito distribuiral”.

Tudi Novakova je na današnji novinarski konferenci dejala, da ni niti razmišljala, da bi posnetek lahko prišel iz NSi. Sprašuje se, s kakšnim namenom bi to nekdo posredoval javnosti. “Interpelacija mu očita čisto neke druge stvari, ne pa šal,” je pojasnila.

V NSi pa so še zapisali, da obsojajo kakršnokoli kršenje varovanja osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zakon o varovanju osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zdrava kmečka pamet.

Vendar pa jim Erjavec očita ravno to. Po njegovih besedah je “katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore”. Očital jim je celo uporabo totalitarističnih metod in napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo.

V NSi pa se na drugi strani sprašujejo, kako je Erjavec že prejšnji teden lahko vedel, da bo sporni posnetek prišel v javnost. Kot so zapisali, se ne morejo znebiti občutka, da gre pri tem za Erjavčev manever. Erjavec očitno želi “na domišljijsko grd način preusmeriti pozornost in krivdo na nekoga, ki argumentirano opozarja na vse njegove napake, ki škodujejo interesom države”.

Erjavec je v zvezi s tem zatrdil, da ni vedel, da se pogovor snema. Možnost, da bi za to poskrbel sam, je označil za “norost”, da bi posnetek javnosti posredoval Traven, pa Erjavec ne verjame.

Traven je za STA zanikal snemanje pogovora in poudaril, da je nekdo zlorabil uredniško pisarno zato, da bi politično obračunaval. Če bi pogovor snemal sam, bi ga objavil naslednji dan v programu, je pojasnil in dodal, da bi to sicer pomenilo, da v svoji karieri ne bi več mogel govoriti z nobenim politikom. Sprašuje tudi, zakaj bi sam hranil posnetek v predalu več kot eno leto in “šel ven z njim pred interpelacijo”.

Erjavec je glede očitkov, da je za posnetek vedel že prejšnji teden, danes dejal, da je prejšnjo sredo k njemu pristopil poslanec DeSUS Benedikt Kopmajer. Ta mu je dejal, da ga je nekdo obvestil o telefonskih prisluhih Erjavcu, na katerih naj bi ta kritiziral Cerarja. Vendar pa Erjavec, kot je zatrdil, takšnih izjav po telefonu zagotovo ne bi dajal, da pa je možno, da je njegov glas upodobil kateri od imitatorjev. O tej možnosti pa je v četrtek Erjavec tudi obvestil premierja.

Na vsebino Erjavčeve izjave se je sicer ob robu odprtja poslovnoreferenčnega centra Iskratel v Kranju danes odzval tudi premier Cerar. Kot je dejal, “v zasebnem krogu, ko se ljudje sprostimo, rečemo na glas marsikaj, česar morda ne bi rekli javno”. Ministrove izjave se mu ne zdijo nič posebnega, saj, kot je dejal Cerar, je zanj pomembno, kako Erjavec dela v vladi. Vlada pa ima zelo jasno smer in prioritete. “Dokler tu sodelujemo, je to zame ključno,” je še poudaril. (sta)

karl erjavec roka

Št. komentarjev: 4
 1. kulisa pravi

  Dobro, admin, naj napišem, da je Erjavec fejst fant? Mama me je učila, da ne smem lagati!!

 2. jože pravi

  In mama me je tudi naučila, da če nimam povedati kaj po resnici, naj bom raje tiho! Erjavec pa kar laja in laja…očitno nabira točke v svoji volilni bazi.

 3. kralj matjaž pravi

  tale kljukec je pa res svojega dnarja vreden če ga vržejo iz vlade ga lahko rtv zaposli za komedijanta

 4. razočaran pravi

  Jože – gospodu ni potrebno nabirati točk, zato ga boliđoko, ima dovolj obsežno volilno bazo priviligirancev in takšnih s pokojnino nad 1000€, ki so se z ugodno odmero iz najboljših vplačanih let, upokojevali pred letom 2005.
  Koliko ljudi sploh ve, da upokojenci, upokojeni po letu 2005, prejemamo pokojnino, ki je ob dodatnih kradljivih količnikih manjša za 1/3 in to ob enakem vplačilu v blagajno kot pred reformo leta 2005? Tako, na primer, prejemata nekdanja sodelavca s srednješolsko izobrazbo, prvi 650€, drugi pa 450€.
  To je javna kraja državljanov, ki so oddelali polno delovno dobo. Sram jih je povedati, da so padli daleč pod prag revščine in da bodo kmalu izenačeni s prejemniki socialne podpore. Naj mi kdo pojasni, od koga so živeli ti podpiranci v najbolj aktivni življenski dobi ob dejstvu, da se je vsak lahko zaposlil?? Verjamem, da mednje spadajo tudi stari ljudje, ki so delali in živeli na kakšni kmetiji bogu za hrbtom in tako brez vplačil ostali brez vsega.
  Vlade, ki jih izbira ljudstvo, pa se od osamosvojitve dalje serijsko ukvarjajo same s seboj in s svojimi aferami. Mladi vsaj vedo, kaj jih čaka na starost, upokojence po letu 2005 pa so okradli čez noč.
  In tako bomo po osmih letih padanja pokojnin, ta mesec prejeli povišico v vrednosti ene ali dveh, morda celo treh kav. Bi se odgovorni zadovoljili s povišico v vrednosti kave, če bi jim po vseživljenskem garanju, po plačilu računov ostalo za preživetje dobrih 100€?! Poleg tega peša zdravje, za napotnico “hitro” se čaka pol leta, leto. Denar, sveta vladar, pa plača vse, lahko si še pravočasno kupiš življenje.
  Tudi nekateri nevedni državljani trobijo, kako upokojencem nič ne fali in da so samo še strošek državi. Izbrancem verjetno res nič ne fali, le mladost žal ni naprodaj.
  Državljanom s polno delovno dobo PRIPADA znesek, ki preseže prag revščine, ta kafetek po osmih letih pa je sramota. A čustvo sramu žal ne obstaja več, pogoltnila ga je požrešnost.
  Tudi DENAR JE, odvisno je le za kaj ali za koga!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen