Strateško pomembno mesto Jar na jugu Jemna zavzela Al Kaida

0

Pripadniki teroristične mreže Al Kaida so danes zavzeli strateško pomembno mesto Jar na jugu Jemna, s čimer so zadali velik udarec silam jemenskega predsednika Abedraba Mansur Hadija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mesto Jar leži na strateški točki med pristaniščem Aden na jugu države in Mukalo, ki je glavno mesto jugovzhodne jemenske province Hadramaut in je trenutno v rokah Al Kaide.

Borci Al Kaide so v mestu izobesili svoje črne zastave in preko zvočnikov pozvali prebivalce, naj ostanejo v svojih hišah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Jemnu že več mesecev potekajo spopadi med hutijskimi uporniki, ki jih podpira Iran, in vladnimi silami, ki so julija sprožile ofenzivo, s katero želijo znova prevzeti nadzor nad južnim delom države. Uporniki so lani zasedli jemensko glavno mesto Sana in pregnali predsednika Hadija v Savdsko Arabijo. Medtem se je sicer že vrnil v Aden.

Veja Al Kaida na Arabskem polotoku, ki jo imajo ZDA za najnevarnejšo med skupinami teroristične mreže Al Kaida, je izkoristila nemire v Jemnu ter razširila svoje delovanje. Dejavna naj bi bila celo v mestu Aden, kjer je trenutno središče vladnih sil. (sta)

terorist (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen