Papež Frančišek ob letu usmiljenja z nepričakovano izjavo: “Tudi sam sem grešnik!”

0

Papež Frančišek bo v torek odprl leto usmiljenja. To izredno jubilejno oz. sveto leto v katoliški cerkvi naj bi vernike spomnilo, da se obrnejo k Bogu in pogled usmerijo k trpečim in pomoči potrebnim. V večnem mestu ob močno poostrenih varnostnih ukrepih, ki so tudi posledica novembrskih napadov v Parizu, pričakujejo na milijone vernikov.

Frančišek je aprila v posebni buli napovedal izredno jubilejno leto usmiljenja, s katerim želi izpostaviti usmiljenje kot eno izmed osrednjih prvin katoliškega verovanja, še posebej pa svojega pontifikata.

Prav tako je njegov namen poudariti pomen odpuščanja in sprave. Ker je usmiljenje tudi osrednji pojem drugih religij, bo v letu, ki se bo izteklo 20. novembra 2016, okrepljen medverski dialog, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Jubilejno leto v katoliški cerkvi predstavlja posebno obdobje, namenjeno prenovi vernikov, da bi ti napredovali v veri. V tem času lahko verniki romajo, se pokesajo, pokorijo in dobijo izredni odpustek za svoje grehe ter se približajo Jezusu Kristusu.

Prvič so ga v Cerkvi praznovali že leta 1300, njegove korenine segajo v judovsko tradicijo. Od leta 1475 ga Cerkev praznuje vsakih 25 let, lahko pa papež, kot se je odločil Frančišek, skliče tudi izredno sveto leto. Tokratno bo četrto izredno jubilejno leto, v zgodovini Cerkve pa skupaj 30. Zadnje jubilejno leto, takrat redno, je bilo leta 2000 pod papežem Janezom Pavlom II.

Ob začetku jubilejnega leta papež odpre sicer zazidana sveta oz. svetoletna vrata v baziliki svetega Petra, ki so simbol vrat v raj. Frančišek bo to tokrat storil na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, pa tudi natanko ob 50. obletnici konca prelomnega drugega vatikanskega koncila.

Tradicionalno ob začetku jubilejnega leta odprejo tudi vrata treh drugih glavnih rimskih cerkva. Odpiranje svetoletnih vrat je najbolj prepoznaven in zgovoren obred jubilejnega leta. Obred na simbolični ravni ponazarja, da je med jubilejnim letom vernikom ponujena “izredna” pot do odrešenja.

Frančišek bo tako v nedeljo, 13. decembra, odprl še vrata v lateranski baziliki, na isti dan pa bo kardinal James Harvey odprl vrata v baziliki svetega Pavla zunaj obzidja. Vrata v rimski baziliki Marije Snežne bo argentinski papež odprl 1. januarja.

Frančišek je ob tokratnem jubilejnem letu uvedel tudi nekaj sprememb. Odločil je namreč, da vsaj ena svetoletna vrata odprejo v vsaki škofiji na svetu, s čimer naj bi vernikom prihranili romanje v Rim.

Ob jubilejnem letu se bodo svetoletna vrata odpirala tudi po slovenskih škofijah. Prva bodo odprli v torek v murskosoboški škofiji, v tamkajšnji stolnici, po drugih škofijah pa večinoma 13. decembra. 1. januarja bodo svetoletna vrata odprli v Marijinem svetišču na Brezjah. Podrobnejši seznam je objavljen na spletnih straneh Slovenske škofovske konference, ki bo imela ob začetku jubilejnega leta v Ljubljani tudi novinarsko konferenco.

Že na prvo adventno nedeljo, 29. novembra, ko je bil na obisku v Srednjeafriški republiki, pa je Frančišek odprl vrata usmiljenja v katedrali v Banguiju, s tem pa simbolično že deset dni pred uradnim začetkom začel jubilejno leto. S tem se je to prvič v zgodovini začelo na periferiji in ne na sedežu Cerkve v Vatikanu.

Poleg tega bo Jorge Mario Bergoglio 18. decembra odprl še svetoletna vrata v katoliškem zatočišču za brezdomce v Rimu. V sredinem intervjuju pred začetkom jubilejnega leta je Frančišek poudaril, da mora “svet odkriti, da je Bog oče, da je usmiljenje, da krutost ni pot, da obsodba ni pot, kajti Cerkev sama se včasih drži trdih načel, pade v skušnjavo poudarjanja zgolj moralnih napotkov, medtem ko mnogo ljudi ostane zunaj”, ga je povzel Radio Vatikan.

V pogovoru za vatikanski tednik Credere pa je Frančišek presenetljivo izjavil še, da je tudi sam grešnik. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, gre za nepričakovano izjavo osebnosti, ki velja za nezmotljivo, čeprav katoliška teologija poudarja, da se nezmotljivost nanaša na papeževe nauke o veri in morali, ne pa na vse, kar bi sveti oče dejal ali zapisal.

Ob letu usmiljenja, za katerega je logotip izdelal slovenski umetnik, pater Marko Rupnik, bodo v Rimu priredili niz velikih dogodkov, italijanski mediji pa ugibajo, da bi lahko bila med njimi tudi razglasitev Matere Tereze za svetnico, in sicer 4. septembra, navaja APA. V okvir leta usmiljenja bodo sodili tudi svetovni dnevi mladih, ki bodo med 26. in 31. julijem potekali v poljskem Krakovu.

V Vatikanu ob dogodkih svetega leta pričakujejo rekordno število romarjev, samo odprtja svetoletnih vrat v baziliki svetega Petra naj bi se udeležilo med 40.000 in 50.000 ljudi. Spričo grožnje terorizma – skrajna Islamska država je v propagandnih sporočilih napovedovala tudi zavzetje Vatikana – bo 11-mesečno dogajanje nočna mora za italijanske varnostne organe.

Italijanske oblasti v Rimu in Vatikanu so že močno poostrile varnostne ukrepe. Ob svetem letu bo vsak dan na delu dodatnih 2000 pripadnikov vojske in policije, ki bodo med drugim nadzirali 150 točk, ki veljajo za posebej ogrožene. Nad Rimom bo veljala prepoved poletov, varnost bodo okrepili tudi v javnem transportu, in sicer z več kot 3000 kamerami na postajališčih. V pripravljenosti je tudi papeževa švicarska garda. (sta)

vatikan bozic

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen