Na regionalnih volitvah v Franciji obe Le Penovi dobili rekordno 40% podporo!

0

Skrajno desničarska Nacionalna fronta (FN) je v današnjem prvem krogu regionalnih volitev v Franciji dosegla rekordno visoke rezultate. Zanjo je glede na rezultate vzporednih volitev glasovalo med 27,2 in 30,8 odstotka volivcev, s čimer je zasedla prvo mesto.

Na volišča se je odpravila približno polovica od okoli 45 milijonov volivcev. Drugi krog volitev bo potekal naslednjo nedeljo. je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Za desno opozicijo nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je po prvih ocenah volilo med 27 in 27,4 odstotka glasujočih. Vladajoči socialisti, iz vrst katerih izhaja tudi predsednik republike Francois Hollande, so po prvih projekcijah dobili med 22,7 in 23,5 odstotka glasov.

Prve ocene kažejo, da je FN osvojila prvo mesto v najmanj šestih od 13 regij v državi. Njena voditeljica Marine Le Pen, ki je kandidirala v regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, je dobila 40 odstotkov glasov. Prav tako dobro se je odrezala njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen, za katero je glasovalo 41 odstotkov volivcev v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala. Z rezultatoma sta podrli rekord stranke.

Volitve so v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu potekale pod ostrim varnostnim nadzorom. Dogodki 13. novembra so sicer močno vplivali na porast podpore FN. (sta)

Marine-Le-Pen-007

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen