Erdogan: Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov proti Rusiji

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagotovil, da Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov za sankcije, ki jih je Rusija uvedla po sestrelitvi ruskega vojaškega letala na turško-sirski meji.

Rusija je po incidentu uvedla prepoved uvoza turškega sadja in zelenjave ter ustavila prodajo počitniških paketov v Turčiji, ki je ena glavnih destinacij ruskih turistov. Zagrozila je tudi z drugimi ukrepi.

“Rusija je naš strateški partner, še naprej jim bomo dobavljali proizvode, vključno s hrano,” je dejal Erdogan za turške medije. Dodal je, da ruska dejanja ne pritičejo “državnemu dostojanstvu”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Turčija v tem pogledu ohranja svojo plemenitost. Mi ne uporabljamo takšnega jezika kot oni. Pričakujemo, da bodo spremenili jezik,” je dejal Erdogan, ki je Moskvi očital, da se je na incident odzvala čustveno.

Kot je nadaljeval, Turčija ne bo uvedla povračilnih ukrepov za ruske državljane, ki živijo v Turčiji. “Recipročnost je nekaj, kar je treba narediti znotraj zakonskih omejitev,” je dejal.

Rusija dobavlja Turčija več kot polovico potrebnega plina, vendar Erdogana ne skrbi nevarnost, da bi Rusija ustavila ali zmanjšala dobavo. “Mi nismo vedno živeli z zemeljskim plinom (…) ta narod je navajen težkih razmer,” je dejal Erdogan in dodal, da ima Turčija tudi druge dobavitelje plina. (sta)

erdogan Recep Tayyip Erdogan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen