Ustavno sodišče na Sanaderjevi strani – iz zapora ga morajo izpustiti najkasneje 30. novembra

0

Hrvaško ustavno sodišče je danes sporočilo, da morajo bivšega hrvaškega premierja in predsednika HDZ Iva Sanaderja izpustiti iz zapora najpozneje do 30. novembra, če pristojno sodišče do takrat ne bo imelo zadostnih razlogov za njegov pripor. Po mnenju ustavnih sodnikov je vrhovno sodišče konec septembra Sanaderju nezakonito podaljšalo pripor.

Vrhovno sodišče je takrat razveljavilo prvostopenjsko sodbo v korupcijskem primeru Fimi media. Prvoobtoženemu Sanaderju, ki je bil obsojen na devet let zapora, pa podaljšalo pripor in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor.

Čeprav so Sanaderjevi odvetniki zbrali nepremičnine v vrednosti varščine, je sodišče nato večkrat zavrnilo predlog zaradi neustrezne dokumentacije. Ustavno sodišče pa je danes na svoji spletni strani objavilo, da je vrhovno sodišče s podaljšanjem pripora kršilo Sanaderjevo pravico do prostosti.

Ustavni sodniki so tako pozitivno odgovorili na pritožbo Sanaderjevih odvetnikov. Po njihovi oceni razlogi, ki jih navaja vrhovno sodišče, niso zadostni niti relevantni, da bi upravičili trditve o nevarnosti morebitnega Sanaderja pobega.

Ustavno sodišče navaja, da lahko Sanader ostane v priporu najdlje do 30. novembra opolnoči, če pristojno sodišče ne bo sprejelo nove odločitve o podaljšanju pripora, ki bo utemeljena na zadostnih in relevantnih razlogih, ali pa nove odločitve, ki bo določala varnostne ukrepe za njegovo navzočnost v nadaljevanju postopka, ne da bi Sanaderju hkrati odvzeli prostost.

Sanader je v zagrebškem priporu od novembra 2012, ko je bil obsojen na osem let in pol zapora v primerih Hypo in Ina-Mol zaradi vojnega dobičkarstva in podkupovanja. Tudi to sodbo, ki je postala pravnomočna, so razveljavili zaradi kršitve pravil postopka v njegovo škodo. Primer so vrnili na prvostopenjsko sodišče v Zagrebu.

Nekoč najmočnejši politik na Hrvaškem je bil sicer danes na sodišču v korupcijskem primeru Planinska. Na obravnavi so pričali tudi nekdanji ministri v njegovi vladi Ivan Šuker, Gordan Jandroković in Božo Biškupić. (sta)

ivo sanader

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen