Pritok beguncev na Lezbos se je zaenkrat ustavil

0

Grške oblasti so danes sporočile, da od nedelje zvečer in v ponedeljek na otok Lezbos, glavno vstopno točko v EU na balkanski migrantski poti, ni prispel noben begunec. Po poročanju grških medijev se je pritok beguncev, ki prihajajo iz Turčije v zadnjih dneh upočasnil, v nedeljo zvečer pa se je povsem ustavil.

Pred tem je na Lezbos, ki se nahaja v bližini turške obale, z gumijastimi čolni ali manjšimi barkami prispelo do 5000 beguncev na dan. Grške oblasti so za begunce organizirale prevoz s trajekti na celino, nakar so ti nadaljevali pot čez Balkan proti Nemčiji.

Pritok beguncev se upočasnjuje, medtem ko so balkanske države uvedle omejitve za ljudi, ki ne prihajajo iz držav, v katerih divja vojna. Od prejšnjega tedna lahko pot čez Balkan proti Nemčiji nadaljujejo samo begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Evropska unija je poleg tega pozvala Turčijo, naj omeji begunski tok proti Evropi, po nekaterih podatkih pa naj bi turške oblasti omejile tudi dotok beguncev iz same Sirije, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. (sta)

emigranti ladja6

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen