Indija si v Parizu želi “podnebne pravice” za milijarde revnih na svetu

0

Indija namerava na podnebnem vrhu, ki se v Parizu začenja v ponedeljek, bogate države pozvati k zagotavljanju “podnebne pravice” za razvijajoče se države. Kot je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal indijski okoljski minister Prakash Javadekar, bi moralo “breme za zmanjševanje izpustov” ležati na razvitih državah.

“Želimo si podnebne pravice za milijarde revnih na svetu,” je poudaril minister. Po njegovem mnenju je Indija in razvijajoči se svet nase prevzel več kot pošten delež odgovornosti.

Indija, ki je po obsegu izpustov ogljikovega dioksida za ZDA in Kitajsko tretja na svetu, je sicer obljubila, da bo zmanjšala intenzivnost izpustov – obseg onesnaževanja glede na BDP – za do 35 odstotkov do leta 2030. Kljub temu pa se ni pripravljena zavezati k večjemu zmanjšanju izpustov, do leta 2020 naj bi proizvodnjo premoga še podvojila.

To odločitev v New Delhiju upravičujejo z željo po izboljšanju življenjskih pogojev za več kot četrtino svojega prebivalstva, saj naj bi strožje zahteve tega ne omogočale.

Poleg tega je Javadekar razvite države pozval, naj revnim pomagajo pri spopadanju s posledicami podnebnih sprememb, kot so vse pogostejše poplave in suše. “Razviti svet mora stati za svojimi besedami glede financ in tehnologije. Tehnologija prinaša rešitve … ki morajo biti dostopne po sprejemljivih cenah,” je poudaril.

Indija je pred podnebnim vrhom, na katerem pričakujejo med 20.000 in 40.000 predstavnikov 195 držav pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (COP 21), obljubila še, da bo do leta 2030 ustvarila 40 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov.

Kljub temu pa premier Narendra Modi vztraja pri povečevanju porabe premoga zaradi izpolnjevanja predvolilne obljube, da bo poskrbel za izpade in elektriko pripeljal več kot 300 milijonom Indijcev, ki so sedaj brez dostopa do nje.

V Parizu želijo voditelji doseči sporazum, s katerim bi države omejile globalno segrevanje temperature na do dve stopinji Celzija v primerjavi z obdobjem pred industrijsko revolucijo.

Javadekar pa je za AFP dejal še, da bo Indija svoje cilje zagotovo dosegla, saj je že doslej presegla svoje prejšnje obljube glede zmanjšanja intenzivnosti izpustov ogljika za 20 do 25 odstotkov do leta 2020. (sta)

onesnazevanje mesto

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen