Evropska komisija znova obudila idejo o vzpostavitvi evropske Cie

0

Evropska komisija je danes znova obudila idejo o vzpostavitvi evropske obveščevalne agencije. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je s tem predlogom prišel na izredni sestanek v Bruslju, sklican na poziv Francije po terorističnih napadih v Parizu.

Avramopulos je najprej spomnil na predlog komisije po januarskih terorističnih napadih v Parizu o vzpostavitvi protiterorističnega središča za izmenjavo informacij med članicami v okviru evropskega policijskega urada Europol, ki naj bi bilo vzpostavljeno 1. januarja 2016.

“Verjamem, da je napočil čas, da stopimo še korak naprej in postavimo temelje za vzpostavitev evropske obveščevalne agencije,” je poudaril komisar ter dodal, da mora sodelovanje članic unije temeljiti na zaupanju in učinkovitosti.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je to idejo že zavrnil, češ da so ta vprašanja v nacionalni suverenosti in da se je treba osredotočiti na boljšo izmenjavo informacij med članicami. Pri tem je opozoril, da le pet držav ustrezno izmenjuje informacije v okviru Europola.

Vzpostavitev evropske obveščevalne službe je pred dvema letoma predlagala tedanja komisarka za pravosodje Viviane Reding. Še v začetku tedna so to idejo v komisiji zavrnili, češ da ne preučujejo možnosti vzpostavitve evropske Cie. (sta)

dimitris avramopulos Dimitris Avramopulos

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen